Már elindult haza Zoltán, a magyar fekete gólya

0
5 029 megtekintés
Képünk illusztráció - Fotó: Radovan Václav - flickr.com
Swing Szerelem Szulák
Úton van a gemenci erdők felé Zoltán, az egyetlen jeladós magyar fekete gólya. A madár őszi útrakelését és tavaszi hazatérését 2016 óta – ekkor kapott jeladót – nagy figyelem kíséri – írja a sokszinuvidek.24.hu

Idén sem történik ez másként, ráadásul a 2016/2017-es vonulás kísértetiesen hasonlít a 2017/2018-as “kalandhoz”: az azonosság lényege, hogy a madár hosszú hónapokon át nem adott jelet magáról, mert afrikai telelőhelyén nincs GSM-hálózat.

Zoltán a mostani vonulás során 2017. november 23-án adott utolsó életjelt magáról –  mert a nyomkövető által rögzített adatok a technikai feltételek hiányában nem tudnak eljutni a szerverre – egészen 2018. február 18-ig: ekkor a fekete gólya újra hallatott magáról.

A JELADÓ FELSZERELÉSE ZOLTÁNRA 2016. JÚNIUS 23-ÁN – Fotó: gemenczrt.hu

“Egyenlőre nem tudunk többet, csak hogy elindult.” – mondta Dr. Tamás Enikő Anna főiskolai tanár, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar, Vízépítési és Vízgazdálkodási Intézetének vezetője, aki oktatói munkája mellett hivatásszerűen foglalkozik természetvédelmi tudományos kutatásokkal, melyek részét képezi a fekete gólyák életének vizsgálata.