Már egy hónapos az Andok-kalandok legfiatalabb lakója Csoki, az alpaka csődör

0
1 367 megtekintés
Kép: facebook.com/sostozoo
Swing Szerelem Szulák
A csapat legifjabb kis csődöre 8 kg-al született, s körülbelül 5-6 hónapos koráig fog anyatejjel táplálkozni. A csaknem 11 hónapnyi vemhesség elteltével világra jött csikó – mint a patások általában – rendkívül fejletten jött a világra, és néhány órával a születése után már lábra is állt. Jelenleg szinte minden idejét anyja mellett tölti, de a kifutójával és az alpaka csapat többi tagjával is ismerkedik.

Az alpaka (Vicugna pacos) a jóval ismertebb láma rokona, az újvilági tevefélék közé tartozik. Amíg azonban a lámát többhasznú háziállatnak tenyésztették ki Dél-Amerika őslakói, addig az alpakát elsősorban a gyapja miatt tartják, mivel az igen jó minőségű, rendkívül finom szálú, kiváló hőszigetelő, nem zsírosodik és nem allergén.

Kép: facebook.com/sostozoo

Az Inka Birodalomban különleges tiszteletben részesítették a fajt: gyapjából készült a királyi öltözék, és számos vallási szertartásban részt vett az „istenek ajándéka”.

Napjainkban elsősorban Peru, Bolívia és Chile területén tenyésztik,itt él a világ hárommilliós alpaka állományának mintegy 99%-a.

Kép: facebook.com/sostozoo

A kis patást már a látogatók is megtekinthetik a park Dél-Amerika kifutójában, ahol tapírokkal és kapibarákkal (vízidisznókkal) él társbérletben.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark