Már családregényt lehetne írni a Fővárosi Állatkert lajhárairól

0
2 517 megtekintés
Lajhárbébi, Banya kölyke 2017. február - Fotó: Bagosi Zoltán - zoobudapest
Swing Szerelem Szulák
A Pálmaházban látható kétujjú lajhárokról valóságos családregényt írhatna a Fővárosi Állatkert, hiszen három generáció él náluk együtt, és rendszeresen szaporodnak is. A nyolc állat közül a legidősebb 24 éves, a legfiatalabb pedig 4 hónapos.

Az Állatkert patinás Pálmaházában – amely az utóbbi időben America Tropicana néven az Újvilág trópusi területeinek bemutatóhelyeként működik – számos érdekes állattal és növénnyel ismerkedhet meg a közönség. Ráadásul itt mindig kellemes az idő, még akkor is, ha a szabad ég alatt hűvös, szeles időjárást, vagy esetleg csapadékot tapasztalunk.

A legifjabb, most májusban született lajhár, Lili kölyke – Fotó: Bagosi Zoltán – zoobudapest

A bemutatott állatok közül az egyik legérdekesebb a kétujjú lajhár. Már csak azért is, mert ezeknél az állatoknál, ha a hétköznapok nem is telnek éppen eszeveszett sebességgel, szinte mindig van valamilyen családi öröm.

Kislajhár, Banya kölyke 2016. január – MTI Fotó: Kovács Attila

A lajhárok ugyanis rendszeresen szaporodnak: csak az elmúlt öt esztendőben hét lajhár jött a világra és cseperedett fel sikeresen. A rendszeres szaporulatnak köszönhetően jelenleg három generáció él együtt. Közülük a legidősebb 24 éves, a legfiatalabb pedig 4 hónapos.

Banya kölyke 2014. február – Fotó: Bagosi Zoltán – zoobudapest
Lili első kölyke 2013. október – Fotó: Bagosi Zoltán – zoobudapest

A legutóbbi kölyökről csak most adott hírt az Állatkert. Az apróság május 24-én született, és hogy a csapatban élő, szaporodóképes nőstények közül a Lili nevű állat utódjaként. Lili egyébként maga is budapesti születésű, 2009-ben jött a világra, és annak a Banya nevű nősténynek a lánya, aki többszörös nagymamaként jelenleg a lajhárcsalád legidősebb tagja.

Forrás: zoobudapest