Már 200 körül van a fehérarcú gibbonok száma Délnyugat-Kínában

0
282 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A közelmúltban befejezett térségi kutatás megállapította, hogy e keleti fehérarcú gibbonokból nagyjából 200 él Kínában, három település körzetében. Tohung prefektúra területén csaknem 80 állatot találtak, míg 2008-ban 60 körül volt a számuk – közölte Fan Peng-fej, a vadon élő állatok védelmével foglalkozó egyetemi professzor.

A helyi erdészeti hivatal illetékesei szerint az örömteli fejlemény mögött a fokozott környezet- és természetvédelem, valamint az emberek ezzel kapcsolatos ismereteinek bővülése húzódik meg.

Mint kiderült, más területeken, így Paosan város körzetében azonban a gibbonok számának csökkenését tapasztalták, ezért a szakemberek úgy vélik, e részeken nagyobb figyelmet kell szentelni az állatok élőhelyének megóvására, a vadászattal szembeni határozottabb fellépésre.

A keleti fehérarcú gibbonok Jünnan mellett India északkeleti részén és Észak-Mianmarban találhatók meg. Kínában országos szintű védettséget élveznek, de nemzetközileg is a veszélyeztetett fajok közé sorolják őket.

Forrás: MTI
Fotó: simple.wikipedia.org