Majdnem háromezer kilométeres, nemzeti parkokat összekötő túraútvonal készült el Chilében

0
219 megtekintés
Patagonia - Kép: inquisitr.com
Swing Szerelem Szulák
Tizenhét patagóniai nemzeti parkot összekötő, látványos és nagyon hosszú, 2800 kilométeres túraútvonal készült el Chilében – adta hírül a BBC hírportálja.

A Puerto Montt városától a Horn-fokig tartó túraút ötlete a Tompkins Conservation alapítványtól származik, amelyet Douglas Tompkins amerikai milliárdos hozott létre. Az alapítvány tavaly hatalmas földterületet adományozott a chilei kormánynak. Az adomány segítségével jött létre a 17 nemzeti park hálózata és az új túraútvonal, a La Ruta de los Parques de Patagonia.

Patagonia Park Chile – Kép: Forbes.com

Az alapítvány nemcsak nemzetközi hírnevet akar az országnak “a világ legfestőibb túraútvonalával”,

hanem a természetvédelmen alapuló gazdasági fejlődés alapjának is tekinti

– mondta Carolina Morgado, a szervezet igazgatója.

A Patagonia Park egyszerűen lélegzetelállító – Kép: amazonaws.com
Patagonia, Chile – Kép: Katsuyoshi Tanaka (www.katsutanaka.com)

Az új útvonal három létező turistautat foglal magában, a Déli utat, a Patagóniai csatornákat és a Világ vége nevűt. A gyéren lakott terület tavairól, folyóvizeiről, valamint gazdag növény- és állatvilágáról híres. A turistaút-hálózat weboldala közlekedési és szállástanácsokkal is szolgál, megtalálható rajta több mint 50 GPS-alapú, letölthető rövidebb túra.

A vadvilág mennyországa – Kép: gettyimages.com

Tompkins, a lelkes környezetvédő és sportszermárka-alapító 2015-ben vesztette életét kajakbalesetben Chilében. Az üzletember hatalmas földterületeket vásárolt meg Chile déli részén és Argentínában, hogy megvédje természeti kincseiket. Özvegye, Kristine McDivitt Tompkins tavaly márciusban írt alá szerződést a chilei kormánnyal, amelyben a földeket az országnak adományozta, hogy

egy nagyjából Svájc méretű nemzetipark-hálózatot hozzanak rajtuk létre. Az alapítvány szerint a szerződés az “eddigi legnagyobb földadomány, amit magánszemély egy államnak tett”.

Forrás: MTI