Magyar kutyafajták, amikre büszkék lehetünk – 2. rész

0
1 103 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

5. Pumi

A pumi ma már az egyik legismertebb terelőkutyánk, nemzeti örökségünk része. Kiváló kísérő- és sportkutya, valószínűleg a népvándorlás után, ősi terelőkutyáink és idegen fajták keveredésével jöhetett létre. Méretük viszonylag kicsinek mondható, ezzel ellentétben fáradhatatlanok, olyan nincs, hogy egy pumi ne lenne indulásra készen, pontosan voltak anno a pásztorok leghűségesebb társai. A pumi örömét leli a közös munkában és játékban egyaránt, bohókás természetű, de megbízható kutya.

038

6. Magyar agár

Annak ellenére, hogy  az agarak története igen régmúltra nyúlik vissza, napjainkban szinte kuriózumnak számít egy-egy példány felbukkanása. A mai felfogás szerint, az agár versenyzésre termett, de nem volt ez mindig így, az agár korábban rendkívül értékes segítségnek bizonyult a vadak elejtésében. Hazánk több okból is büszke lehetne a magyar agárra, hiszen azon kívül, hogy egyike legrégebbi nemzeti kutyafajtáinknak, Magyarország igen komoly agarász hagyományokkal bír, mely nálunk maradt fenn legtovább Európa országai között.

041

7. Mudi

A mudi az egyik legritkább, legkevésbé ismert magyar pásztorkutyafajta. A pásztorok német puli néven ismerik, ma már csak ritkán látható a nyájak, csordák mellett. Ez a kutya első pillantásra egyszerű keveréknek tűnhet, pásztorkutyához képes sokkal rövidebb szőre van. Szolgálatkész, munkabíró, gazdája pillantásából is megérti, hogy mit kell tennie. Nehezen viseli a tétlenséget, nagy igénye van a mozgásra, ezért mindenképpen feladatokkal kell ellátni, hogy jól érezze magát.

039

 8. Puli

A puli világszerte a legismertebb magyar terelőkutyafajta, vándorló eleinkkel érkezett a Kárpát-medencébe, ősei a pásztoremberek nélkülözhetetlen segítői voltak, akár egy marhát is adtak egy-egy híres terelő kölykéért. Ez a pásztorkutya a legszélsőségesebb időjárásnak is ellenáll – ezért is maradhatott fenn több, mint ezer év távlatában. Országhatárainkon kívül is egyre népszerűbbé válik, ma az egyik leghíresebb külföldi eb a Facebook atyjának, Mark Zuckerberg kócos pulija.

040

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, ezeket is ajánljuk:

Magyar kutyafajták, amikre büszkék lehetünk – 1. rész
6 ritka kutyafajta, akit csak kevesen ismernek
6 kutyafajta, aki jobban kedveli az embereket, mint a fajtársait

Forrás: allatisztorik.hu, kutyabarathelyek.hu
Fotók: csunyatelepi.uw.hu, fotocommunity.de bestmudi.comshaggydogtrails.wordpress.com
Leadfotó: dorablanka.hu