Magyar kutyafajták, amikre büszkék lehetünk – 1. rész

0
683 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

1. Rövidszőrű magyar vizsla

A rövidszőrű magyar vizsla első helyen áll mind populációját, mind népszerűségét tekintve nemzeti vadászkutya fajtáink között. Közkedveltsége itthon és határainkon túl abból ered, hogy megőrzött “ösztönkészletével” egyaránt tud eleget tenni a mai vadászat kívánalmainak, valamint a vizslás versenysportoknak. A lakásban is tartható eb a család kedvence, a gyerekek játszópajtása és még sorolhatnánk, hogy ez a kutya milyen sok mindennel járul hozzá a gazdi életéhez intelligenciájának, alkalmazkodóképességének és taníthatóságának segítségével.

047

2. Kuvasz

Rendkívül értelmes, könnyen kiképezhető fajta. Ha magára hagyják és keveset foglalkoznak vele, vagy éppen sokat tartják láncra kötve, elvadulhat, bár ez a többé-kevésbé minden őrző-védő kutyára jellemző. Nem ugatós, de minden kis zavaró zajra azonnal reagál, és ellenállhatatlanul támad. Kevés ellenfele akad. A kuvasz intelligenciája átlagon felüli, a közhiedelemmel ellentétben gyengéd és kedves, igaz, többnyire csak gazdájával. A híres magyar pásztorkutya nyugodtabb, mint közeli rokona, a komondor, de ha provokálják, szinte azonnal támad.

049

3. Komondor

A komondor az egyik legismertebb magyar pásztorkutyafajta, amelyet mai formájában a legrégebben tenyésztettek ki. Feladata már a kezdetektől az ember és értékeinek védelme volt, feltehetően már a honfoglaló őseink mellett is büszkén vándoroltak. Genetikájának köszönhetően ma is az egyik legegészségesebb, legellenállóbb a nagytestű pásztorkutyák között. Jellemző lehet rájuk a dominancia, de emellett szeretetreméltóak és igen jólelkűek is. Megfelelő idomítás mellett igazi családtaggá válnak, hihetetlenül intelligensek.

050

4. Erdélyi kopó

Az erdélyi kopó jelenleg a legveszélyeztetettebb helyzetben lévő Magyarországról származó kutyafajta, melyet a speciális éghajlati, terep- és vadászati viszonyok nemesítettek ki. A fajta jellegzetessége, hogy kitartó futó, hosszú távok megtételére is alkalmas, ezért a vadászatokon betöltött szerepéről sem feledkezhetünk meg. Kitűnően hajt és állít, friss nyomra érve pedig jellegzetes nyifogással csahol. Jóindulatú, bátor és kitartó, alaptermészete nyugodt, kiegyensúlyozott, ugyanakkor határozott, temperamentumos.

051

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, ezeket is ajánljuk:

6 ritka kutyafajta, akit csak kevesen ismernek
6 kutyafajta, aki jobban kedveli az embereket, mint a fajtársait
5 kutyafajta, aki hajlamos a szorongásra

Forrás: allatisztorik.hu, kutyabarathelyek.hu
Leadfotó: wallpaperscraft.com
Fotók: dogwallpapers.net, gallery.site.hu, hdwallpapers.cat, erdelyikopo.net