Magyar kutatók lehetnek a kutyáról emberre fordítás úttörői

0
344 megtekintés
kutya
Swing Szerelem Szulák

A szakértők szerint az ugatásra kell odafigyelni, a kutatás során három paramétert vesznek figyelembe: az ugatás ritmusát, frekvenciáját és zajosságát. Ezekből könnyen megállapítható a kutyák érzelmi állapota.

Néhány példa:

 

  • Agresszív: mély, zajos ugatások gyorsan követik egymást.
  • Fél: magas, éles, tiszta vakkantások lassan követik egymást.
  • Játékos: magas, de jóval pulzálóbb ugatások.

Dr. Faragó Tamás, a MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoportjának tudományos munkatársa a Velvetnek mesélt a kutatásról.

„Nyolc mudi fajtájú kutya ugatását rögzítettük hét különböző szituációban. Olyan helyzeteket teremtettünk, amelyekben várható volt, hogy kieresztik a hangjukat, mint például, amikor egy idegen matat a kerítésnél. A rögzített hangminták közül a Madridi Műszaki Egyetem munkatársai 800-at vizsgáltak meg egy algoritmus segítségével, ami különféle hangtani jellemzők alapján von le következtetéseket az ebekről” – magyarázta dr. Faragó Tamás. A módszer elég jól működött, 85 százalékos pontossággal találták el az ebek nemét, míg az életkoruk 80 százalékban stimmelt.

A kutatók szerint nem lehetetlen a fordítóprogram létrehozása, de a megvalósításhoz még nincs elég anyag, éveket kéne várni az eredményekre, hiszen még nem tudják, hogy az egyes fajok ugatása között milyen különbségek vannak. Ha felgyorsítanád a folyamatot, a tanszéken folyamatosan várják az önkéntes gazdikat és kutyákat. A játékos viselkedéstesztekre itt lehet jelentkezni.

Fotó: Molnár Csaba/ELTE Etológiai Tanszék