Magyar katonák mentették meg az Afganisztánban hozzájuk szegődött kóbor kutyust

0
366 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

“Új gazdához került Mónika, az afgán kóbor kutya, aki még 2010-ben, kölyökként szegődött Afganisztánban egy magyar katonákból álló járőrhöz. A szelíd és ragaszkodó kutyát magukkal vitték a táborba, ahol évekig „házőrző és lélekápoló funkciót” töltött be a magyar és amerikai katonák között. A júniusban „leszerelt” kutyát rengetegen szerették volna örökbe fogadni, nehéz is volt kiválasztani a megfelelő jelöltet a sok kutyabarát közül.

Az évek során Mónika ugyancsak hasznos bajtársnak bizonyult. Éjszaka folyamatosan éberen figyelt, és nem engedett be illetékteleneket a táborba. Szeretetreméltó viselkedésével hozzájárult a hangulat javításához is. Annyira megszokta környezetét, hogy már csak a magyar szóra hallgat, és mivel az elmúlt éveket végig a kontingenssel töltötte, mindmáig az egyenruhásokhoz kötődik inkább, míg a civilek felé bizalmatlan. A katonák is megkedvelték négylábú bajtársukat, olyannyira, hogy a hazautazáskor sem hagyták sorsára, elintézték, hogy velük utazhasson Magyarországra.

0179

Mónika orvosi felügyelet mellett júniusban, egy C−17-es szállítórepülő fedélzetén érkezett Pápára, ahol azonnal orvosi ellátásra szorult. Az egyébként egészséges, erős szervezetű kutyát megviselte a klímaváltozás és az otthonitól eltérő környezet. Mivel teljesen kiszáradt, két napig infúzión keresztül táplálták, majd hogy visszanyerje étvágyát és életkedvét, gondozója, Vecsei Zsolt törzsőrmester mindennap tojással kevert májkrémmel etette.

Mialatt Mónika a kötelező két hónapos karanténban a pápai kutyások szakszerű gondoskodása mellett lábadozott, a számtalan jelentkező közül kiválasztották a leginkább megfelelő gazdát Magony József őrvezető személyében. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományába tartozó katona 10-12 éve foglalkozik kutyatenyésztéssel. Azért esett rá a választás, mert nála biztos, hogy Mónika stabil, igazi kutyabarát családi környezetre talál, ahol több hozzá hasonló kutya társaságában élhet, és új gazdájának hála, az egyenruhások társaságáról sem kell lemondania.

0180

Magony József augusztus 30-án, pénteken találkozott először Mónikával, aki az estét már új családjával tölti Rákóczifalván. A rögtönzött sajtótájékoztatón az őrvezető elmondta, számít egy kis torzsalkodásra, de biztos benne, hogy kutyái hamar befogadják a falka legújabb tagját. Hozzátette: Mónikát, aki a katonák társaságához szokott, akár egy állománygyűlésre is magával viheti.”

Forrás: honvedelem.hu
Fotók: Galovtsik Gábor