Macskák összeszoktatása? – Tippek, hogy a lehető legjobban alakuljon

0
10 138 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Csodálatos lenne, ha az új cica érkezésével már azonnal kialakulna a kötődés a két idegen állat között, ám ez sajnos elég ritka, a dolog nem mindig alakul úgy, ahogyan azt a gazdi szeretné. Nem szabad elfelejteni, hogy a folyamat nem fog pár nap alatt lezajlani, sokszor hetek, hónapok is szükségesek ahhoz, hogy a csatatérré változott kedélyek csillapodjanak a bundás jószágok között.

Elkülönítés

Az új macska befogadása sok feszültséggel jár majd, ezért kifejezetten fontos, hogy mindkét állat lelki világára ügyeljünk közben. A régebbi cicával sosem szabad éreztetni, hogy az új kitúrja a helyéről, a legújabb családtaggal pedig fokozatosan kell megszoktatni az új helyet. Érdemes az új jövevényt először egy külön helyiségben tartani, mielőtt a két macska találkozik, így megszokhatják egymás szagát a zárt ajtón keresztül. Ha így teszünk, az új cicának saját tálka, alom, kaparófa és játék dukál, hogy addig se érezze magát elhanyagolva.

Okos trükkök

Jutalomfalatokkal sok mindent elérhetünk. Az elválasztó ajtóhoz tegyünk jutalomfalatot, így egymás szagához valami pozitív emléket kötnek majd, ami mindenképpen jól jön majd az összeeresztésükkor. Hogy még jobban szokják egymás szagát, két kis törülközőre lesz szükségünk. Mindkét macska pofiját törüljük át vele, majd tegyük egymás tálkáihoz, így az illatot az egyik kedvenc időtöltésükhöz, az evéshez fogják kötni, ami pozitív nyomot hagy majd bennük.

Ha van rá lehetőség, szúnyoghálón, vagy üvegen keresztül is bemutathatjuk őket egymásnak, hogy ismerkedjenek, néhány nap múlva pedig jöhet a helycsere! A régi cica felmérheti az illatokat a helyiségben, az új pedig végre felfedezheti a lakást, ami eddig más területe volt. Engedjük, hogy ismerkedjenek a tárgyakkal, szagokkal, ezek után következik ugyanis a nagy találkozás.

0167

Az első találkozás

A bemutatásnál jó jel, ha érdeklődve közelítenek a másikhoz, szimatolják egymást. Ha összebújnak, vagy a másik hátsófelét szagolgatják, akkor tulajdonképpen nyert ügyünk van, valószínűleg később sem lesz komolyabb konfliktus köztük. Gyakoribb eset azonban, hogy a két macska nem ilyen békésen reagál a találkozáskor. Fontos, hogy ne avatkozzunk közbe rögtön, bármi is történik, de figyeljünk a jelekre és csak akkor tegyünk bármit is, ha nagyon összeverekednek, nem szabad hagyni, hogy bármelyikükben rossz élmény maradjon.

Ha agresszíven viselkednek, felborzolják szőrüket, fújnak egymásra, morognak, ki kell várni a végkifejletet, hiszen egyelőre csak kommunikálnak. Nem szabad elfelejteni, hogy mindig lesz egy domináns macska, aki félti a területét, ezért előfordulhat, hogy össze is verekednek. Ha csak ártatlan pofozkodásról van szó, még ne avatkozzunk közbe, hiszen a barátságban élő macskáknál is előfordul, hogy játékosan verekedésbe kezdenek. Ha kezd elfajulni a dolog, akkor szükség lesz a gazdi közbeavatkozására.

A békülés folyamata

A verekedő macskák szétválasztásakor semmiképp se próbáljunk meg kézzel beleavatkozni a harcba, mert mi is megsérülhetünk. Hasznos, ha van kéznél egy párna, vagy takaró, amit közéjük dobhatunk, hogy eltereljük a figyelmüket. Ha ez nem segít, egy kis vízzel spricceljük le őket, ettől biztosan szétugranak.

Ne adjuk fel, ha úgy érezzük, hogy esélytelen a kibékülésük. Szakértők szerint minden macskánál elérhető az összeszoktatás, ha nem is örök barátságot kötnek, de nyugalomban élnek majd egymás mellett. Ne veszítsük el a türelmünket, figyeljünk oda az állatainkra és legyünk nagyon kitartóak!

Forrás: haziallat.hu, szeretemacicamat.blog.hu
Leadfotó: ask.com
Fotók: drmartybecker.com, 7-themes.com, amyshojai.com