Macskahírességek – Simon, a háború bajszos hőse

0
5 956 megtekintés
Simon, a HMS' Amethyst hadihajó négylábú hőse, amint nagy "boldogan" fotózkodik - Kép: military-history.org
Swing Szerelem Szulák
A macskákat évezredek óta misztikum lengi körül, ami nem véletlen. Szépségük, titokzatosságuk, különös szokásaik és egyéniségük sokakat inspirált rajongásra vagy épp ellenszenvre irántuk. Természetesen, a rutinos macskatartók fejében igen sokszor felötlik a gondolat, hogy esetükben még az sem kizárt, hogy titkon világuralomra törnek, de ezt oly elegáns mancsmozdulatokkal teszik, hogy tiltakozásról szó sincs, a személyzet csak elegánsan mosolyogva meghajol uralmuk alatt.

A cirmosok, a történelem útvesztőiben is remekül eligazodva, számosszor hagyták ott jellegzetes mancsnyomukat egy-egy fontosabb ponton, ezzel közvetve vagy közvetlenül hozzájárulva egyes események alakulásához.

Simon, a brit hadihajós macska – Kép: pinimg.com

Az egyik ilyen hős Simon, aki a HMS Amethyst brit hadihajó négylábú tagjaként vonult be a világtörténelembe. Simon 1948 márciusában került a fedélzetre, majd 1949-ben súlyos sérüléseket szerezve, de túlélt egy a hajót ért ágyútalálatot. Sérüléseiből felépülve továbbra is kiválóan látta el rágcsálóírtó és moráljavító feladatait. Talán nem is kell mondanunk, hogy a legénység teljes rajongását magáénak tudhatta.

Szolgálataiért az állatok Viktória Keresztjének is nevezett PDSA Dickin Medállal is kitüntették. Ő volt a világon az első macska, aki ilyen kitüntetést kapott.

Simon és Lt Cdr Kerans, az HMS’ Amethyst kapitánya – Kép: current-magazine.co.uk

Na de mi is az a Dickin Medál?

Ez a legmagasabb brit katonai kitüntetés, amit 1943 óta állatoknak adományoznak, hősiességükért és kimagasló szolgálatukért. A díj alapítója a PDSA (Saving Pets Changing Life) alapítója is egyben, Maria Dickin. A medál bronzból van, rajta a For Gallantry, We Also Serve és PDSA feliratok olvashatók. Az első kettő jelentése a „A hősiességért” és a „Mi is szolgálunk”, a harmadik pedig a „People’s Dispensary for Sick Animals” (beteg állatokról gondoskodó emberek) szervezet rövidítése.

Kép: Fine Art America – Retro Photograph

Simon kitüntetéséről számos újság beszámolt, így hazájában és külföldön egyaránt ismertté vált. Sokan leveleket és ajándékokat küldtek a számára, igazi macskaceleb lett belőle.

Kép: submerged.co.uk

A hős tengeri cirmos 1949 novemberében halt meg, egy korábbi sérülése kapcsán elszenvedett vírusfertőzés miatt. A Time magazin megemlékezést közölt róla, temetésén pedig százak vettek részt, köztük a hajó teljes legénysége. Sírhelye a PDSA ilifordi állattemetőjében található.

Kép: militaryimages.net

A macskahírességek további részeit az alábbi linkekre kattintva érheted el:

A polgármester macska
Faith, a bámulatos megérzésű macska
A csodaló macskája
Őfelsége főegerészei
Az Ermitázs macskái