Macskahírességek – A csodaló macskája

0
8 048 megtekintés
Képünk illusztráció - Forrás: catster.com
Swing Szerelem Szulák
1874. március 17-én látta meg a napvilágot minden idők legeredményesebb magyar versenylova. A csodakancaként emlegetett patás, Kincsem névre hallgatott és minden versenyt megnyert, amin elindult. Itt kell halkan megjegyeznünk, hogy természetesen itt is áll egy világuralmi cirmos a háttérben, aki titkon a mancsában tartotta az eseményeket. 

Kincsem legjobb barátja – mondhatni kabalája – ugyanis, egy fekete-fehér, Csalogány névre hallgató cica volt, aki nélkül Kincsem nem hogy versenyezni, elindulni nem volt hajlandó sehova. Legendák keringtek arról, hogy milyen kétségbeesetten kereste egy alkalommal Kincsem egész istállószemélyzete a boulogne-i kikötőben elkóborolt macskát. Lássuk be, ezen tulajdonkép egy cseppet sem lehet csodálkozni.

Sajnálatos módon, a csodaló legjobb barátjáról nem maradt fent túl sok képanyag, elvégre nem ő volt a sztár, bár az egyetlen valamire való képen, azért ki lehet venni a jobb alsó sarokban, amint Hesp tréner lábához dörgölődzik.

Kincsem, Hesp tréner és Csalogány – Kép: commons.wikimedia.org

Kincsem egyébként legnagyobb sikereit Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Angliában és Franciaországban érte el. Élete során, két- és ötéves kora között, négy teljes szezonon keresztül 54 versenyen indult és Európa legjobbjait verve mind az 54-szer győzött, ezzel a telivértenyésztés történetének legendás alakjává vált.

Képünk illusztráció – Forrás: assets.rbl.ms

Tápiószelén, a Blaskovich család kastélymúzeumában ma is megtalálhatóak a leghíresebb magyar versenyló emlékei. Csontváza a budapesti Magyar Mezőgazdasági Múzeumban van kiállítva, ahol megtekinthetők kitüntetései, és érmei is. Külföldön „Hungarian Wonder”, azaz Magyar Csoda néven ismerik. A telivértenyésztés egyik központjának számító angliai Newmarket múzeumában (Horse Racing Museum) felállították a magyar kanca szobrát, a tárlókban pedig karrierjének dokumentumai láthatók.

Ma is nagydíjakat rendeznek a tiszteletére, a budapesti lóversenypálya pedig három évtizede a nevét viseli. A tápiószentmártoni lovasparkot is Kincsemről nevezték el; itt külön múzeum gyűjti a versenyló emlékeit.

A macskahírességek további részeit az alábbi linkekre kattintva érheted el:

Simon, a háború bajszos hőse
A polgármester macska
Faith, a bámulatos megérzésű macska
Őfelsége főegerészei
Az Ermitázs macskái

Forrás: agroinform.hu