Ma van a tigrisek világnapja – Ismerd meg a Nyíregyházi Állatpark lakóit!

0
614 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A Természetvédelmi Világszövetség a hat élő alfajból kettőt a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorol: a szumátrai tigris vadon élő állományát 400-500, míg a dél-kínai tigrisét ma már mindössze 20-30 egyedre becsülik. A többi négy alfajt a veszélyeztetett kategóriába sorolja. Fennmaradásukat elsősorban az orvvadászat és az élettércsökkenés veszélyezteti.

A legnagyobb ma élő macskafélének a méretei és egyéb jellemzői alfajonként változóak. A legkisebb alfaj a szumátrai tigris, testtömege átlagosan 90–110 kg, míg a legnagyobb a szibériai tigris, testtömege akár a 300 kg-ot is meghaladhatja.

A Nyíregyházi Állatparkban jelenleg maláj ( Panthera tigris jacksoni) és szumátrai tigris ( P.t. sumatrae) tenyészpár, egy 5 fős szibériai tigris (P.t. altaica) család él, -melyek az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkeztek -, valamint 5 fehér színű bengáli tigris ( P.t. tigris) látható.

Hogyan is lehet megkülönböztetni őket? Ismerd meg a Nyíregyházi Állatparkban élő alfajokat!

A maláj tigris kisebb, sötétebb színű, és a csíkjai is keskenyebbek, mint a bengáli tigrisnek. Egyedszáma élőhelyén az utóbbi 12 évben több mint 70 százalékkal csökkent. Jelenleg mindösszesen 400- 500 egyed él belőle a természetben.

53 másolata
Maláj tigris (Panthera tigris jacksoni)

A ritka szibériai tigris tulajdonképpen nem Szibériában, hanem az Amur és az Usszuri folyók vidékén él, ezért amur tigrisnek is szokták nevezni. A tigrisek közül a szibériainak van a legdúsabb bundája, erre szüksége is van, mert élőhelyén a telek igen hidegek. Így az amur tigris család Állatparkunkban is a szabad ég alatt tölti a telet. Vadon mindössze 400-500 egyede él, és a szigorú védelem ellenére az orvvadászat még most is veszélyezteti a létét. Az állatkertekben ez az alfaj a leggyakoribb,hiszen nem kell számunkra fűtött belső helyet biztosítani.

Másolat - Állatpark 2012 022
Szibériai tigris (Panthera tigris altaica)

A szumátrai a ma élő legkisebb és legdélebbre élő tigrisalfaj. Jelenleg mindössze 400 egyed él szabadon, míg a világ állatkertjeiben kb. 300. Természetvédelmi státusza: kihalástól közvetlenül veszélyeztetett. A többi alfajtól apró termete és pofa sörénye különbözteti meg.

Szumátrai tigris (Panthera tigris sumatrae)

A fehér tigris a bengáli tigris egyik mutációjaként jött létre. Az első fehér tigrist 1951-ben fogták be Közép-Indiában , s Mohannak nevezték el. Ettől a nagymacskától származik, az összes fogságban élő fehér tigris – ez a színváltozat nem élne meg a természetben, hiszen nem tudna rejtőzködni.

_DSC5569
Fehér tigris (Panthera tigris)

Látogasd meg te is ezeket a gyönyörű állatokat a Nyíregyházi Állatparkban!