Ma 91 éves Anglia nemzeti kincse: Sir David Attenborough

0
8 110 megtekintés
David Attenborough's Natural Curiosities - episode 10 - Curious Imposters - Cuckoos & Death's Head Hawk Moth
Swing Szerelem Szulák

Sir David Frederick Attenborough (London, 1926. május 8. –) brit természettudós, dokumentumfilmes, az ismeretterjesztő televízióműsorok egyik úttörője. A Cambridge-i Egyetemen végzett, illetve a London School of Economics-on, 1957 óta készít természetfilmeket és sorozatokat a brit BBC televíziócsatorna számára, amelyek közül is a legismertebb a kilenc tagú Élet-sorozat, mely átfogó képet mutat be a földi élővilágról. Emellett a BBC programigazgatója volt az 1960-as és 1970-es években.

Attenborough a magyar nézők szívébe híres-hírhedt trilógiájával lopta be magát annak idején, amelynek darabjai az Élet a Földön, Az élő bolygó és Az élet megpróbáltatásai voltak. A hátizsákos világjáró hihetetlen kalandjainak és közvetlen, sztorizós modorának köszönhetően, egy csapásra Cousteau kapitány és Gerald Durrell egyenrangú társává emelkedett.

Később jött a szintén nagy sikerű Az első édenkert, majd az Antarktiszt bemutató Élet a fagyban című sorozat, de természetfilmjei mellett, más szálak is kötötték a tévéhez: a hetvenes években a BBC programigazgatójaként a csatorna az ő elnöklése alatt kezdett el például színes filmeket sugározni.

Munkájának jelentőségét maga a királynő is elismerte azzal, hogy 1985-ben lovaggá ütötte. 2005. június 10-én megkapta az Order of Merit kitüntetést is, amelyet szintén II. Erzsébet brit királynő adományoz azoknak, akik kiemelkedő tetteket hajtottak végre a művészetek vagy a tudományok területén.

A Horn-szigeten (Ausztrália) felfedezett, alig egy milliméteres pókfaj a Prethopalpus attenboroughi nevet kapva. Felfedezői azzal tisztelegtek munkássága előtt, hogy róla nevezték el.

Bolygónk, a Föld 2 egyik híres előzetese:

A világ túlnépesedése is foglalkoztatja. Aggasztja, hogy a bolygónk talán nem lesz képes ellátni a folyamatosan növekvő számú lakóját. Úgy találja, hogy a nők jogaiért kell kiállni a fejlett országokban, és biztosítani a taníttatásukat, hogy tervezetten vállaljanak gyermeket.

 Happy Birthday Sir!


Tudtad? A természettudományok széles körű ismertetésében végzett nagy formátumú munkásságának elismeréseképpen egy 1998-ban felfedezett új hangyászsün fajt róla neveztek el, ez az Attenborough-hangyászsün (Zaglossus attenboroughi)