Lubickoló kiskrokodilok a Szegedi Vadasparkban

0
101 megtekintés
Tompaorrú bébikrokodil - Fotó: Endrédi Lajos - zooszeged
Swing Szerelem Szulák
Idén is számos újszülött érkezésének örülhettetek az állatparkban, amelyek talán kevesebb figyelmet kaptak az év szenzációjának, az elefántok érkezésének köszönhetően. 

Itt van például a két kiskrokodil, Bobó és Barbi, a Vadaspark tompaorrú krokodil párjának legújabb utódjai. A pár már gyakorlott szülőnek számít, hiszen 2012 óta élnek együtt a Vadasparkban, és már ötödik alkalommal raktak tojást. Első két alkalommal emberi segítséggel keltek ki a fiókák, majd a faj nemzetközi programjának vezetője, miután személyesen tekintette a helyüket, azt javasolta, próbálják meg benn hagyni a tojásokat. A Vadaspark gondozói úgy alakították ki tehát a krokodilházat, hogy elegendő meleg és alomanyag álljon a krokodil anya rendelkezésére, hogy kialakítsa a fészkét, amelyben le is rakta a tojásokat.

A tompaorrú bébik – Fotó: Endrédi Lajos – zooszeged

Idén is így történt, két krokodilfiókát vett észre a gondozójuk a medencében, ahol a szüleik hevesen védelmezik őket. A krokodilokra ugyanis – szemben minden más hüllővel – jellemző az utódok gondozása, védelme. A kicsik 1-2 éves korukig élvezik a védelmet, amire szükségük is van, hiszen a vadonban, kis méretük miatt védtelenek több rájuk pályázó ragadozóktól.

Bobó, az apa krokodil – Fotó: Endrédi Lajos – zooszeged

Egy hét elteltével kezdik el etetni a kis krokodilokat rovarokkal. 1-2 hónap után kapnak kis halakat is. A kifejlett tompaorrú krokodilok a természetben főleg halakkal, kisebb madarakkal és emlősökkel táplálkoznak. Kisméretű faj, bár így is elég robosztus a testfelépítése.

Forrás: zooszeged.hu