Lovagolni szeretnék! Mi az első lépés?

0
510 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A lovarda kiválasztása

Nagyon fontos, hogy a legmegfelelőbb helyet válaszd. Már az is sokat árulkodik, ahogyan a hely, és az épület kinéz. Térképezd fel a terepet, győződj meg róla személyesen, hogy milyen körülmények uralkodnak az istállóban, hogyan bánnak az állatokkal, mennyire felkészültek és segítőkészek az oktatók. Ha rendezett, tiszta, és kifogástalan a lovak istállója, akkor tudhatod, hogy a lovarda dolgozói jól tartják az állatokat. A lovakon is látszik, hogyan érzik magukat ezen a helyen. Ha ápoltak, megfelelő méretű boxokban vannak elszállásolva, tiszta az almuk és jól tápláltak, akkor bizonyára boldogok ezen a helyen. A második legfontosabb szempont a felszerelések állapota. A tiszta, fényes, rendben tartott felszereléseken látszik, hogy nem veszik félvállról a lótartást.

Találkozás az oktatóval

Nem feltétlen a legkedvesebb oktató lesz a tuti befutó. Fontos, hogy tapasztalt, megbízható, és segítőkész legyen, az sem hátrány, ha szigorúan veszi az oktatást, hiszen ezzel csak a te javadat szolgálja. Olyan emberre lesz szükséged, aki motiválni tud akkor is, ha úgy érzed nem sikerül végrehajtani a feladatokat, hiszen az első kudarcnál a kezdők könnyen elveszíthetik érdeklődésüket. Fontos, hogy jól bánjon az állatokkal, ez sok mindent elárul jelleméről, illetve arra is figyelj, a lovak hogyan viszonyulnak hozzá. Ha nem vagy biztos benne, hogy kit válassz, érdeklődj régi diákoknál, kérdezd meg tőlük, hogy ők kit ajánlanak!

001-2

Ismerkedés a lovakkal

Már az első lovaglóóra előtt összebarátkozhatsz az állattal. Hihetetlenül fontos, hogy jó kapcsolatot alakíts ki a lóval, türelem, fegyelem és tisztelet szükséges ahhoz, hogy a bizalom és a kötődés kialakuljon. A lovak nagyon szeretik, ha foglalkoznak velük, ezért tölts vele annyi időt, amennyit csak lehet! Tanuld meg, hogyan kell ápolni, lepd meg valami finom nassolnivalóval, répával, almával, vagy kockacukorral! Ha nem is lovagolsz, néha meglátogathatod, hogy jobban megismerjétek egymást.

Fizikai és lelki felkészülés

Ez egy kemény sport, ami a létező összes izmodat átmozgatja majd, így számolnod kell az izomlázzal is, ezért is olyan fontos a bemelegítés minden lovaglás előtt, illetve a nyújtás az óra után. Az állóképességeden mindenképpen javítanod kell, hogy bírd az iramot, futással, biciklizéssel, aktív testmozgással felkészülhetsz a lovaglásra. Lovagolni egyáltalán nem veszélytelen. Muszáj felkészülnöd rá, hogy előbb-utóbb le fogsz esni a lóról, sőt, akár többször is előfordulhat. Ne add fel! Ha ez bekövetkezik (és természetesen nem sérültél meg), akkor ülj vissza a nyeregbe. Viselj mindig gerincvédőt, vagy mellényt, a kobakot se felejtsd el a biztonságod érdekében.

140521FjordBjorne-5-feat

Mit viseljek az első órán?

Kezdetnek vékonytalpú, magasszárú masszív cipő; kényelmes, szűkebb fazonú pamut vagy vászon-hosszúnadrág; pamut póló; hűvösebb időben pedig mellény a megfelelő viselet. Kobak, kesztyű, lábszárvédő is fontos kiegészítője a lovaglásnak!A későbbiekben apránként beszerezhetőek a profi lovasfelszerelések is, de kezdetben, az ismerkedés időszakában még felesleges a nagyobb beruházás. Fontos, hogy a ruházat ne legyen bő, ne viseljünk ékszert és semmi olyasmit, ami a lovat megijesztheti, vagy fennakadhatunk vele.

Leadfotó: superbwallpapers.com
Fotók: lobogo.ro, mollygoossensphoto.com