Lóhúsbotrány: több mint száz lovat vágtak le Szarvason

0
283 megtekintés
lovak
Swing Szerelem Szulák

A vád bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, jelentős mennyiségű és értékű rossz minőségű termék forgalomba hozatalának bűntette, környezetkárosítás, valamint egyedi azonosítójel meghamisításának bűntette.

Hetente kb. 500-600 kg húst adtak el

A vádirati tényállás szerint a megvádolt férfiak 2011 szeptembere és 2013 januárja között 140 lovat és 60 rossz minőségű szarvasmarhát vágtak le, a vágásokból legalább 32 ezer kilogrammnyi, 36 millió forint értékű húst hoztak forgalomba. Az állatokat igazolatlan forrásokból szerezték be, a hús egészségügyi és fogyaszthatósági vizsgálaton nem esett át, kereskedelmi forgalomba hozatali engedélye nem volt.

A feketevágások az elsőrendű vádlott szarvasi családi házának udvarán történtek, a húst a Budapesten több húsboltot is üzemeltető, fővárosi másodrendű vádlott adta el. A másodrendű vádlott ezen időszak alatt legalább 55 millió forint bevételre tett szert.

Csontok és lófejek mindenhol

Az állatok feldolgozása után fennmaradt, nem hasznosítható részeket az elsőrendű vádlott a hatodrendű vádlott Szarvas külterületén lévő tanyáján rakta le, utóbbi az állati hulladék egy részét sertésekkel és a kutyáival etette meg, a megmaradt részeket a tanya különböző területein hagyta temetetlenül. A nyomozók a helyszínen 40 köbméternyi állati csontot és 200 lófejet találtak.

A vádpontok között környezetkárosítás is szerepel, ugyanis az állati hulladékok lebomlása során keletkezett baktériumok spórái a talajban még évekig csíraképesek maradnak, ami humán egészségügyi kockázatot jelent. Az állati maradványok sertésekkel történő etetése súlyos fertőzés lehetőségét hordozza és szintén egészségügyi kockázatot jelent, mivel a kórokozó sütéssel és főzéssel nem pusztul el.

2013 elején az elsőrendű vádlott túl kockázatosnak ítélte, ezért beszüntette az illegális vágásokat és a hússzállításokat. A harmadrendű vádlott viszont, aki addig sofőrként szállította a húsokat, átvette a tevékenységet.

Az ügyészség az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlott ellen végrehajtandó, az ötöd- és a hatodrendű vádlott ellen felfüggesztett szabadságvesztés, a hetedrendű vádlottra pedig pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

Kezdeményezték továbbá az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottal szemben a vagyonelkobzás elrendelését is. Az eljárás a Gyulai Járásbíróságon folytatódik.

Forrás: MTI