Lily, az egymillió dolláros tacskó

0
3 357 megtekintés
Kép: telegraph.co.uk
Swing Szerelem Szulák
Steven Rowley a szabadúszó író és forgatókönyvíró kezdetben egy novellát írt a tacskója, Lily elvesztéséről, majd azt később a barátja biztatására regénnyé bővítette. Vagy harminc irodalmi ügynökkel később, a magánkiadás határán a Simon & Schuster főszerkesztője elé került a könyv, aki egymillió dolláros szerződést kötött Rowley-val, és már azóta a megfilmesítés is szóba került.

Lily makacs volt mint a tacskók általában és persze édes és vicces. Ő volt az író első kutyája, vele nőtt fel, maga választotta ki az alomból 30 kiskutya közül. Amikor megbetegedett és diagnosztizálták nála az agydaganatot, akkor a rendkívüli körülmények közepette is tanította gazdáját. Megtanulta Lily-től kifogások nélkül kezelni a kihívásokat, azt, hogy milyen az igazi kedvesség és a feltétel nélküli szeretetet és kegyelem. Barátja halála után hónapokig nem tudott írni, végül úgy döntött, elég, írnia kell. A papírra vetett emlékekből pedig lassan kirajzolódott a könyv, ami meghatóan, érzelmesen és időnként viccesen búcsúzik az ember legjobb barátjától.

Kép: telegraph.co.uk

A Lily és a Polip egy szeretett kutya elvesztését meséli el egy kicsit másképpen, mint ahogy megszoktuk. Főhőse Ted képtelen ugyanis szembenézni azzal, hogy hamarosan elveszítheti azt az élőlényt, aki a világon a legfontosabb neki. Az elviselhetetlent az teszi elviselhetővé, hogy Ted képzeletében Lily-t nem egy betegség, hanem egy polip támadta meg: rátelepedett a fejére, ezáltal pedig az egész életükre. Ted meggyőződéséve válik, ha a polip eltűnik végre, akkor az életük újra kerek és kiegyensúlyozott lesz; ettől kezdve mindennapos harcot vív a polippal, miközben felfeslik annak a különleges kapcsolatnak a története, amely a férfit a kutyájához fűzi.

Kép: agavekonyvek.hu

Ahogy Rowley a kötet köszönetnyilvánításában is írta, lehet, hogy számára Lily a világ legnagyszerűbb kutyája, ezt azonban nehezen tudná a külvilág felé bizonyítani, hiszen a tacskó nem mentett ki senkit a tűzből, mint ahogy elveszett kutyaként sem kellett soha több száz kilométert futnia hazáig.  A Lily és a polip a gyász és az elengedés regénye: allegorikus mese egy magányos férfiról és a kutyájáról, akik nem váltották meg a világot, csak éppen jobbá tették egymás életét.

Olvass bele a könyvbe itt: agavekonyvek.hu/konyvek/lily-es-a-polip

Forrás: telegraph,konyves.blogagavekonyvek