Légi úton szállítják a lazacokat ívóhelyükre egy kőomlás miatt elzárt kanadai folyón- videó

0
319 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Több ezer lazacot fognak helikopterekkel ívóhelyükre szállítani a kanadai Brit Columbia tartományban, mert földcsuszamlás elzárta útjukat a Fraser folyóban.

Az illetékesek júniusban észlelték, hogy kövek torlaszolták el a Fraser folyó egy szakaszát, és a halak nem tudják megközelíteni ívóhelyüket. Mivel a lazac a kanadai őslakosok fontos élelemforrása, létfontosságú, hogy ívásra felúszhassanak a folyón.
A szakemberek nem tudják, hogy hány hal útját zárták el a kövek, úgy vélik, alig 700 jutott keresztül az érintett területen.
Jonathan Wilkinson halászati miniszter közölte, hogy a kormány éjt nappallá téve dolgozik, hogy segíthessenek a halaknak.
A szakemberek jelenleg egy kisebb tavat alakítanak ki a kőomlás térségében, hogy felfogják a halakat, onnan átemelik őket 780-2700 literes tartályokba, amelyeket helikopterek fognak elvinni a folyó másik szakaszára – adta hírül a BBC News honlapja.
Míg a halakat összegyűjtik, el is látják őket nyomkövetővel, hogy útjukat figyelni tudják.
Megpróbálták ugyan a folyóba tornyosult nagyobb köveket elmozdítani, hogy a halak képesek legyenek átúszni az érintett szakaszon, ám ez az akció túl veszélyes volt az emberekre nézve.