Leengedték a budapesti állatkert tavát – ezeket találták a fenekén

0
246 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Az Állatkert egyik legrégebbi bemutatóhelye a Pálmaház közelében található Nagy-tó. Reitter Ferenc mérnök tervei alapján az 1866-os megnyitásra alakították ki, ő tervezte meg egyébként a pesti csatornahálózatot, illetve a dunai rakpartokat is. A kert története során többször is változott, jelentősen átalakították az 1909 és 1912 közötti átépítés idején, az 1930-as években pedig egy sétányt alakítottak ki a délkeleti oldalán.

Ugyan a tó mesterséges, a benne zajló folyamatok lényegében azonosak a természetes tavakéval, a különbség csupán annyi, hogy ezt néhány évente leengedik, a medrét pedig kitakarítják. Legutóbb 2010-ben engedték le, így mostanra ismét eljött az ideje a medertisztítási, tókarbantartási munkálatoknak.

A víz leengedésekor természetesen össze kell gyűjteni a tó összes vízi állatát. Ez elsősorban az itt élő félezer ékszerteknőst jelenti, illetve azokat a sokszor egészen tekintélyes méretű halakat, pontyokat, busákat, amurokat, amelyek ugyancsak a tó lakói. A tóból összegyűjtött állatokat a munkálatok idejére átmeneti szálláson helyezték biztonságba.

0234

Rengeteg olyan tárgyra bukkantak, amelyeket a közönség dobott vagy ejtett a tóba. Több mobiltelefont, okostelefont is találtak, természetesen már használhatatlan állapotban, de napvilágra került több szemüveg és gyermekjáték is, pónifigura, műanyag dinoszaurusz és sárkány. A legfurcsább tárgy, amit a tóban találtak egy visszapillantó tükör volt. Senki sem tudja, hogyan kerülhetett oda, szerencsére a hozzá tartozó autó nem a tóban volt.

A munkálatok előreláthatólag az elkövetkező heteket is igénybe veszik még, de a dolgozók mindent megtesznek, hogy Mikulásra ismét fel tudják tölteni a tavat, hogy az iszaptenger helyett újra szépen csillogó víztükör fogadja a Nagy-tó környékén sétáló látogatókat.

Forrás: zoobudapest.com