Lámákból kinyert antitest segítheti a koronavírus járvány elleni harcot

0
335 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Egy lámákból kinyert speciális ellenanyag segítheti a koronavírus-járvány elleni harcot – állapították meg amerikai és belga kutatók.

Az austini Texasi Egyetem és a belgiumi Genti Egyetem szakemberei a lámák által termelt VHH-72 nevű antitest két másolatának összeillesztésével hoztak létre egy olyan új ellenanyagot, amely szorosan képes kapcsolódni a Covid-19 betegséget okozó vírus egyik kulcsfehérjéjéhez – olvasható az EurekAlert című tudományos hírportálon.
Ez a protein, az úgynevezett fehérjetüske teszi lehetővé a kórokozó számára, hogy behatoljon a gazdasejtekbe. Az előzetes tesztek eredményei szerint az új ellenanyag megakadályozza, hogy az ilyen fehérjetüskével rendelkező vírusok megfertőzzék a – laboratóriumi körülmények között tenyésztett – sejteket.

 “Ez az egyik első ismert antitest, amely képes semlegesíteni a SARS-CoV-2 vírust” – mondta Jason McLellan, az austini Texasi Egyetem munkatársa, aki a Cell című tudományos folyóiratban a héten megjelenő tanulmány egyik szerzője volt.
A kutatócsoport most állatok bevonásával végzett preklinikai tanulmányokra készül és reményei szerint a következő lépés már az emberi páciensek bevonása lesz.
A cél egy olyan kezelés kifejlesztése, amely nem sokkal a megfertőződést követően képes segíteni az embereken.

 “A vakcinákat a megfertőződés előtt egy vagy két hónappal kell megkapni ahhoz, hogy védelmet nyújtsanak. Az antitestterápiák esetében azonban azonnal beadjuk a szükséges ellenanyagot, amely rögtön a kezelést követően védelmet biztosít” – magyarázta McLellan, hozzátéve, hogy az antitestekkel a már megbetegedett emberek tüneteinek súlyosságát is lehet enyhíteni.

A szakemberek szerint az azonnali védelmet nyújtó ellenanyagterápia különösen hasznos lenne az idősek, az egészségügyi dolgozók, valamint a vírussal való megfertőződés fokozott kockázatának kitett emberek esetében.

Forrás: MTI