Kutyatartás télen – Így vigyázz kedvencedre a hidegben!

0
1 693 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Ha a kertben tartott kutyáknak megfelelő helyük és környezetük van, akkor alkalmazkodni tudnak a hideghez, bár ez sok mindenen múlik. Vastagabb, dúsabb bundát növesztenek, a bőrük alatt pedig zsírréteg felhalmozásával védekeznek a fagyok ellen. A lakásban tartott ebek nem tudnak így felkészülni a télre, hiszen a kellemes benti időjáráshoz vannak szokva, így rájuk különösen oda kell figyelni a téli hónapokban. Ha a szabadba visszük őket, jobban megterheli őket a hideg.

Ha ezeket a jeleket észleljük, biztosan fázik a kutya:

 

  • hidegek a mancsai és a fülei,
  • reszket,
  • összegömbölyödik, lábait és farkát maga alá húzza.

Lakásban tartott kutyáknál a következőket tehetjük:

Nagyobb testű, hosszú szőrű kutyák esetében különösebb tennivalónk nincsen, arra ügyeljünk csupán, hogy sétáltatásnál, játéknál ne engedjük, hogy a kutya sokáig a hideg földön feküdjön, vagy ücsörögjön. Mozgassuk át kedvencünket, de semmiképp se hagyjuk órákig a hidegben.

Kisebb termetű, rövid szőrű kutyáknál ajánlott pulóver, vagy kabát beszerzése, amit a séta során adjunk kedvencünkre. Ha futtatóba megyünk, mozogjunk vele együtt, futkározás és játék közben ugyanis kevésbé fáznak. Őket se hagyjuk semmiképp se a hideg földön huzamosabb ideig!

Kertben tartott ebek esetében ezek a tennivalók:

Hosszú szőrű, nagytestű kutyáknak mindenképpen biztosítsunk száraz, szélmentes búvóhelyet. Fontos, hogy a kutyaházat olyan helyre rakjuk, ahonnan a kutya kikukucskálva jól láthatja a kaput, az utcát, hiszen az a feladata, hogy őrizze a környéket. Ha nincs jó kilátás, nem fogja használni a vackot. Ezeknek a kutyáknak a bundája akkor ér csupán valamit a hideg ellen, ha ápolt a szőrzet, ha csomókban lóg, nem szigetel rendesen, ráadásul emiatt ki is sebesedhet a bőr.

A rövid szőrű kutyák termetüktől függetlenül nem érzik jól magukat a kertben ilyenkor, ezért valahogy meg kell oldanunk, hogy a téli hónapokban fedél alá kerüljenek. Kazánban, garázsban, vagy pincében is jól elvannak, a lényeg, hogy szélvédett, és a kinti hőmérséklethez képest valamivel melegebb legyen. Infralámpával és takarókkal kényelmesebbé tehetjük neki az átmeneti helyét, zsírosabb, meleg ételekkel pedig növelhetjük az ellenállóképességét.

Kistestű kutyát nem szabad a kertben tartani, ha hidegebbre fordul az idő, akkor sem, ha hosszú szőrrel rendelkeznek. A legtöbb fajta nem szokott hozzá a fagyhoz és a hóhoz, rövidebb lábaik miatt jobban éri őket a talajról sugárzó hideg, ezért hamarabb fagynak át, mint nagyobb termetű társaik.

Amire még mindenképpen ügyeljünk:

 

  • A kutya vizes, átfagyott ruhácskáját ne hagyjuk sokáig a testén, mert könnyedén megfázhat.
  • Ne vágassuk le a védelmet jelentő bundát, de ügyeljünk rá, hogy a szőr ne csomósodjon össze.
  • Ne hagyjuk, hogy a vizük megfagyjon, ilyenkor ugyanis hóval, vagy jéggel csillapítják a szomjukat, ez azonban veszélyes, torokgyulladáshoz vezethet.

Ha hasznosnak találtad a cikket, olvasd el ezeket is:

3 apróság, amivel segíthetünk a kóbor macskáknak a téli hidegben
Így készül el egyszerűen a téli macskakuckó
Kezdetét vette az országos madáretetési szezon, íme a tudnivalók

Forrás: egrikutyasuli.blog.hu
Leadfotó: windowsmode.com