Kutyatámadásban pusztulhatott el több tucatnyi törpe pingvin Tasmaniában

0
675 megtekintés
Kék pingvin (Eudyptula minor) - Kép: flickr.com
Swing Szerelem Szulák
Valószínűleg kutyatámadás áldozatává vált az az 58 kék vagy másik nevén törpe pingvin, amelyek szétmarcangolt tetemét egy járókelő fedezte fel egy észak-tasmaniai strandon. A vadvédelmi hatóságok nyomozást indítottak az ügyben – írja a BBC hírportálja.

Az elmúlt hónapokban ez volt a második kutyatámadás a kék pingvinek, más néven törpe pingvinek (Eudyptula minor) ellen Ausztrália legnagyobb szigetén.

A tasmaniai parkokért, élővizekért és környezetért felelős minisztérium közleménye szerint a kutyatartóknak mindig kötelességük felelősséget vállalni házi kedvenceikért, mert azok rövid időt alatt hatalmas károkat tudnak okozni a pingvinkolóniákban. A hatóságok korábban komoly pénzbüntetéseket helyeztek kilátásba ilyen esetekre.

Mint aláhúzták, a vadvilágot károsító cselekményekkel kapcsolatos jelentéseket mindig “rendkívül komolyan” kezelik és arra bátorítanak mindenkit, hogy jelentse, ha bármilyen információja van ilyen esetről.

Kék pingvin család (Eudyptula minor) – Kép: wikimedia.org

Egy helyi szakértő szerint a hét elején megtámadott madarak épp a fészkelőhelyükre tértek vissza a költési szezon beköszöntével.

“Ennek súlyos következményei lesznek a kolóniára nézve”

– mondta Eric Woehler, a BirdLife Tasmania szervezet munkatársa, hozzátéve, hogy hosszú időbe, évekbe fog telni a kolónia regenerálódása.

Idén júniusban tucatnyi törpepingvinnel végzett – feltehetőleg – egy kutya az egyik szomszédos strandon. A vadon élő törpepingvinek nagyjából 30 centiméter magasra nőnek és hat évig élnek. Nem tartoznak ugyan a fenyegetett fajok közé, de törvényi védelmet élveznek.

Forrás: MTI