Kutyás gazdik, figyelem! Akár kétszázezres bírság is járhat a szabályok megsértéséért

0
553 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Nem minden gazdi van tisztában azzal, hogy az önkormányzatok is rendelkezhetnek arról, hogy a “közösségi együttélést” milyen szabályok foglalják keretbe. A rendeletek be nem tartásáért súlyos pénzbírság is kiszabható. Azt, hogy hol és pontosan miért büntethetnek az adott település vagy a fővárosi kerület önkormányzatától függ, ezért mindenképp érdemes a lakóhely szerinti önkormányzatnál érdeklődni a szabályokról.

“Aki közparkba ebet póráz nélkül bevisz vagy beenged, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait és kettőszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható” – olvasható a IX. kerület rendeletében.

A fent említett rendeletet azért hozták, mert a felelőtlen kutyatartók miatt megemelkedett a biztonságra való igény a járókelők, és a kutyájukat sétáltató felelős gazdik között is. Ettől függetlenül a rendelet betartása nehéz, hiszen a kerületben csak igen apró méretű kutyafuttatók állnak a gazdik rendelkezésére, a nagy mozgásigényű kutyáknak pedig ez kevés.

A penzcentrum.hu cikke azt is említi, hogy Bécsben például a kutyatartóknak egy úgynevezett kutyavezetői vizsga sikeres letételéhez kötik a kutyatartást a veszélyesnek minősített fajták esetében, de bármilyen fajta kutyus leteheti a “jogsit”, ezáltal egy évig mentesülnek a helyi ebadó befizetése alól.

04

A gazdi kötelessége az is, hogy minden négy hónaposnál idősebb kutyát chipeltetni kell, legyen szó akármilyen idős kutyáról. A chipet az állatorvos ülteti be, majd a chip számát, és a kutya adatait felvezeti egy országos adatbázisba, amelyet egyébként a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) üzemeltet. A veszettség elleni oltást csak olyan kutya kaphatja meg, aki már chippel jelölt, ezt pedig a jegyző és a járási állategészségügyi hatóság ellenőrizheti, hiányáért akár 45 ezer forint bírságot is kiszabhat.

Az ebösszeírás lebonyolítása az önkormányzatok feladata, ám az ehhez szükséges adat szolgáltatása a gazdákat terheli. Ahogy ez általában a jogszabályokkal lenni szokott, az ismeret hiánya nem mentesíti a kutyatulajdonost a bejelentési kötelezettség alól, így annak mulasztása akár 30 ezer forintba is kerülhet.

 

Ha hasznosnak találtad a cikket, ajánljuk ezeket is:

5 dolog, amit minden kezdő gazdinak tudnia kell kutyusával kapcsolatban
Mi a kutyusod kedvenc játéka? Ezt árulja el a személyiségéről!
Ha imádod a kutyákat, erről az 5 tévhitről is tudnod kell velük kapcsolatban!

Forrás: penzcentrum.hu
Leadfotó: stonebridge.uk.com
Fotó: pixabay.com