Kutyaméretű őspatkányok maradványait fedezték fel ausztrál kutatók

0
247 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Az 1000 éve kihalt patkányok súlya 1,5 kilogrammtól 5 kilogrammig terjedt, vagyis a legnagyobb fajok tízszer akkorák voltak, mint a ma élő nagyméretű patkányok – közölte pénteken Julien Louys, a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatója.

Louys szerint a legnagyobb olyan patkányokról van szó, amelyek létéről tudomásunk van. Az óriáspatkányok növényevők lehettek, és hirtelen haltak ki mintegy 1000 évvel ezelőtt, egyelőre ismeretlen okból. A leleteken talált harapás- és égésnyomokból azt a következtetést vonta le az ausztrál egyetem kutatócsoportja, hogy a hajdani kelet-timori emberek megették a patkányokat.

Az ausztrál kutatók szerint az ember, amelynek legkorábbi nyoma 46 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza a szigetországban, évezredeken át együtt élt a patkányokkal.

Louys csapata egyelőre azt feltételezi, hogy az óriáspatkányok nem a széles körű vadászat miatt pusztultak ki, hanem életterük, az erdők szűkülése miatt. Erre abból következtetnek, hogy nagyjából a kihalásukkal egy időben kezdett használni az ember Kelet-Timoron fém eszközöket, amelyek alkalmasak voltak fák tömeges kivágására. Louys elmondása szerint Kelet-Timoron mindenfelé megtalálhatók az óriáspatkányok maradványai, és az állat a régiek kedvenc eledele lehetett.

Forrás: MTI
Fotó: phys.org