Kutyáknak fejlesztettek ki fogamzásgátló oltást

0
384 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

“Az egész Ausztráliában kezdődött 1989-ben, a már létező immunológiai kasztrálás ötletéből indultunk ki, amelyet továbbfejlesztettünk és háziállatok, főként kutyák számára tökéletesítettük, és elkészítettünk egy jobb változatot a sertések számára is. Az előző egy olyan oltóanyag volt, amelyből két dózisra volt szükség ahhoz, hogy hatékony legyen. Esetünkben egyetlen oltás is elég hatékony” – mondta Leonardo Saenz professzor.

A vakcina hatása a műtétével egyenlő, azonban ebben az esetben nincs szükség sebészi beavatkozásra, valamint az azutáni lábadozásra.

Mivel a módszer hormonális módosításon alapul, ezért bármikor visszafordítható. Az oltóanyag az Escherichia coli baktériumban termeltetett fehérjén alapul, és polimer felhasználásával hozták létre. Ez semlegesíti a betatrophin hormont, a semlegesített antitestek pedig meggátolják a reprodukciós képességet.

Saenz szerint a vakcina hatása hasonló, mint a sebészi miskárolásé, de nincs szükség a műtéthez elengedhetetlen forrásokra és a sebészi beavatkozás utáni gondozásra. Progeszteron vagy ösztrogén hormon nem lesz a szukákban, tesztoszteron sem a kanokban, ami akadályozza a reprodukciós képességet, így az immunológiai kasztrálás egy formája.

A szakemberek abban reménykednek, hogy az innováció segít megfékezni a kutyapopuláció növekedését Chilében, ott ugyanis a sebészeti úton történő ivartalanítás egyáltalán nem elterjedt, a kóbor kutyák pedig hatalmas problémát jelentenek. A vakcinát már szabadalmaztatták Chilében, Európában és az Egyesült Államokban is, valamint további kísérleteket végeznek vele. Végső formáját a kereskedelmi forgalomba kerülése előtt Chilében az illetékes hatóság fogja engedélyezni.

Forrás: MTI, origo.hu
Fotó: dogtime.com