Kutatók belebotlottak másfél millió pingvinbe

0
2 761 megtekintés
Adélie-pingvinek - Kép: BBC
Swing Szerelem Szulák
Manapság ritkán hallani ekkora nagyságú felfedezésről, de most egy expedíció az Antarktisz mellett talált egy eddig ismeretlen másfél milliós egyedből álló pingvinkolóniát – írja az Index

A pingvinek, amelyeket felfedezőjük, Jules Dumont d’Urville Adèle nevű feleségéről nevezett el még 1840-ben, az Antarktiszi-félsziget legészakibb, sziklás pontján, a Danger Islands nevű szigetcsoporton zsúfolódtak össze.

Adélie-pingvin – Kép: Newshub

A szigetek elzártságának köszönhető az is, hogy ez a nagy pingvinkolónia eddig ismeretlen volt a kutatók előtt. Egészen mostanáig nem tudták, hogy itt is fészkelnek Adélie-pingvinek, mígnem a közelmúltban a NASA műholdképeinek elemzéséből feltűnt, hogy masszív guanófoltok vannak a területen. Az emiatt a szigetekre indított expedíciót Heather Lynch ökológus vezette, azzal a közvetlen céllal, hogy megszámolják az egyedeket. Ez elég precízen sikerült a beszámolójuk szerint: a drónokkal készített légifelvételekkel darabra meg tudják mondani, hány pingvin él itt:

Egész pontosan: 751,527 pár

Adélie-pingvinek – Kép: anthillonline.com

Az Adélie-pingvinek azok akiknek megjelenése legközelebb áll a pingvinekről alkotott sztereotip képhez; miután feje és háta fekete, hasa fehér, lába narancssárga színű. Az aranyos kis frakkos madarak közepes méretűek, testhosszuk 46-71 centiméter; testtömegük 3,6-6 kilogramm.

Sajnos az az elmúlt évtizedekben egyre csökken az állományuk: az Antarktisz partvidékén és a környező szigeteken a becslések szerint úgy 5 millió élhet belőlük. Pontosabban ezt hitték idáig, a másfél millió „új” Adélie-pingvin óriáskolóniája rögtön a legnagyobb az egész Antarktiszon.

A kutatók szerint, a sziget körüli vizekben szinte hemzsegnek a pingvinek. Úgy látják, ezt a kolóniát az elmúlt évek máshol megfigyelhető egyedszám-csökkenése sem érintette. Ebben valószínűleg az is szerepet játszott, hogy teljesen el voltak zárva az embertől; a felfedezést most annak érdekében is szeretnék felhasználni, hogy a környező Weddel-tengert fokozottabban védetté minősítsék.

A teljes tudományos beszámoló: a nature.comon olvasható.