Kutatási célból, cuki fürdőruhát kaptak a teknősök Ausztráliában

0
3 918 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Tudományos célokból vizsgálják ausztrál kutatók a teknősök ürülékét. A mintavétel azonban nem olyan egyszerű, hiszen az ürülék az óceánban nyomtalanul eltűnik. Egyedi megoldásként fürdőruhát adtak a teknősökre, amíg a mintavétel zajlik.

A közönséges cserepesteknős és levesteknős táplálkozási helyének meghatározása kulcsfontosságú lehet az állatok megmentése érdekében – ha tudjuk, hogy milyen kapcsolat van a táplálkozási hely és az utódok száma között, könnyebben védhetjük meg ezeket a veszélyeztetett állatokat.

Owen Coffee, a Queenslandi Egyetem PhD diákja furcsa, de hatékony módszert eszelt ki a teknősök ürülékének „befogására”: egy, a Borat filmből ismert formájú, kicsit átalakított fürdőruhát ad a megfigyelendő állatokra, amely felfogja a teknőskakit a későbbi vizsgálatok számára. Coffee célja, hogy a veszélyeztetett teknősfajok táplálkozási területeit azonosítsa.

Ehhez a kutatás egyik részében a teknősök béltartalmát kell vizsgálnia – innen jött a pelenkás fürdőruha ötlete. A furcsa kis öltözék rendes fürdőruhákból készül, és úgy tapad az állatok páncéljára, hogy közben egyáltalán nem zavarja őket. Coffee-nak így sikerült szép mennyiségű mintát begyűjtenie – az egyetemtől további 20 teknős tanulmányozására kapott engedélyt, akiket az ürülék begyűjtése után visszaeresztenek a szabadba, immár fürdőruhamentesen.

Forrás: origo.hu