Különleges madarak ugrottak be a Kolon-tóra

0
416 megtekintés
Bütykös ásólúdak
Swing Szerelem Szulák
Pár nappal ezelőtt három bütykös ásólúdat (Tadorna tadorna) figyeltek meg a tavon, amint békésen úsztak a a Nagy-vízen. A dolog különlegességét nem csak az adja, hogy milyen szép madarak is ők, hanem az, hogy hazánkban kis számú fészkelő, jelentős állományai a nyugat-európai tengerpartokon és az ázsiai sztyepéken él. 

A Kisunsági Nemzeti Park védett területei közé tartozó Kolon-tó, a térség legnagyobb édesvízi mocsara, amely 2962 ha területű. A tónak igen gazdag növény és állatvilága van, például itt fészkel a nádi rigó, a tücsökmadár, rendszeres fészkelő a kanalasgém, a szürke gém, a bölömbika, az egerész ölyv és a hamvas réti héja. Az emlősök közül, erdei cickány, vidra és menyét is él itt. És akkor még szót sem ejtettünk a kétéltűekről és a halfaunáról. Megfigyelni és látni való akad szép számmal így is, mégis mindig nagy öröm valaki újat köszönteni ezen a vidéken.

Kolon-tó Facebook oldalán többek közt azt is megtudtuk, hogy a bütykös ásóludak  híresek arról, hogy előszeretettel foglalják el a nyúl, róka vagy borz által ásott üregeket.

Pénteken, igen különleges madárfajt sikerült megfigyelnünk!Három példány bütykös ásólúd (Tadorna tadorna) úszott a…

Közzétette: Kolon-tó – 2019. március 3., vasárnap