Különleges bogarak világítják meg ezt a mesebeli barlangot

0
547 megtekintés
Szentjánosbogár-barlang
Swing Szerelem Szulák

A 30 méter hosszú és 12 méter széles barlangot egy földalatti folyón, csónakkal lehet megközelíteni, ez a háborítatlan terület pedig tökéletes élőhelyet biztosít az úgynevezett arachnocampa luminosáknak.

waitomo-glowworm-cave-new-zealand-joseph-michael-5__880 waitomo-glowworm-cave-new-zealand-joseph-michael-6__880 waitomo-glowworm-cave-new-zealand-joseph-michael-10__880

Sokszor tévesen szentjánosbogárként hivatkoznak ezekre az élőlényekre, de valójában ezek a teremtmények egy légyféle lárvái. A fénylő bogarak látványa olyan érzést kelt, mintha a csillagos égbolt alatt ringatóznánk a vízen.

waitomo-glowworm-cave-new-zealand-joseph-michael-2__880 waitomo-glowworm-cave-new-zealand-joseph-michael-8__880 waitomo-glowworm-cave-new-zealand-joseph-michael-14__880

Ezek a világító, ragadozó lárvák a barlangba betévedt rovarokkal táplálkoznak, világító kék fényükkel csalogatják őket magukhoz. Ez a kékes fény a biolumineszcenciának köszönhető, ami valamely élő organizmusban egy kémiai reakció fénykibocsátását jelenti.

Fotók: boredpanda.com