Különleges átkelőhelyek a vadon élő állatok megmentéséért

0
5 554 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Az erdőirtás, illetve élőhelyük zsugorodása miatt a vadon élő állatok olykor az emberek által épített mesterséges környezetben kóborolnak. A táplálékszerzésüket és vándorlásukat sokszor forgalmas utak, autópályák, vasutak, csatornák, és elektromos vezetékek nehezítik, melyek miatt sajnos sok állat az életét veszti.

A probléma megoldásának egyik módja, hogy “állathidakat” építenek a számukra, amiken keresztül biztonságosan átkelhetnek. Az 1950-es évek óta egyre több országban tűnnek fel a kifejezetten a vadon élő állatok számára építette átkelőhelyek, melyek évente akár több millió állat életét is megmenthetik.

 

Az első ilyen átkelőt az 50-es években építették Franciaországban, s azóta többek közt Amerikában, Kanadában, Svájcban, Hollandiában és Németországban is sorra épülnek a hasonló átkelőhelyek, amik jelentősen csökkentik az emberi beavatkozás miatt bekövetkezett populációcsökkenést, sőt egyes esetekben megakadályozzák a vadállatok kipusztulását. Ezek, a sokszor növényekkel borított építmények őzeknek, szarvasoknak, medvéknek, teknősöknek, rákoknak, madaraknak, majmoknak és sok más állatnak a jelentik a biztonságos átkelést világszerte.

 

Forrás: erdekesvilag.hu