Különleges arcú majmok a Schönbrunni Állatkertből

0
1 653 megtekintés
Az egészen különleges fehérarcú sátánmajom - Fotó: Zoo Vienna Schönbrunn - Daniel Zupanc
Swing Szerelem Szulák
Március elején új majomcsalád költözött a Schönbrunni Állatkertbe – a három fehérarcú sátánmajomnak nem csak a neve, de az arca is elképesztő – plusz a királykolobuszok legifjabb tagja, Togo is bemutatkozott.

Mindkét majomfajtának egészen különleges arca van, ami felett hosszan el lehet merengeni a természet csodálatos ecsetkezeléséről. Például a március 6-án született kis Togo fekete arcából kikandikáló melankolikus, ugyanakkor kifejező tekintet, hófehér bundával keretezve egészen megindító.

Togo a kis királykolobusz és anyukája – Fotó: Zoo Vienna Schönbrunn – Norbert Potensky

A zászlósfarkú kolobuszok fajába tartozó királykolobuszok a vadászat és a kicsi életterük miatt a sebezhető állatfajokhoz tartoznak a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján. Ráadásul állatkertekben sem fordulnak elő gyakran: európai állatkertekben mindössze 40 példány él, és sokszor kudarcba fullad szaporításuk is – írja a Travelo.

Malis neues Geschisterchen

Nachwuchs bei unseren Bärenstummelaffen heißt für die kleine Mali, dass ein anderer nun das Nesthäkchen ist. Aufmerksamkeit von Mutter Kwaku kriegt jetzt vor allem Malis kleiner Bruder Togo. Trotzdem kann sie sich über ihr Geschwisterchen freuen. Denn in ungefähr einem Monat wird Togo selbstständig auf Entdeckungstour gehen. Dann können sie miteinander spielen.

Közzétette: Zoo Vienna Schönbrunn – 2018. március 13.

Togo azonban már a második csemete, amely az osztrák főváros állatkertjében született. Az apróság most mindössze 400 grammot nyom és kilenc hónapos koráig az anyjába csimpaszkodik. Születésük után a királykolobuszok fehérek, ekkor még csak a szemük körül látható egy fekete csík. Három hónapos korukban azonban csillogó feketévé válik a szőrük.

Egészen elképesztő arca van a fehérarcú sátánmajomnak – Fotó: Zoo Vienna Schönbrunn – Daniel Zupanc

A majomházba március 11-én beköltözött lenyűgöző arcú kis sátánmajmok mindegyike hím. A világító sárgásfehér maszk a hollófekete csillogó bundában, egészen megdöbbentő külsőt kölcsönöz ezeknek az állatoknak. A három kismajom a hamburgi Hagenbeck állatkertből érkezett, de eredetileg Dél-Amerika esőerdőiben őshonos, ahol főként gyümölcsökkel, zöldségekkel és rovarokkal táplálkozik.

Fehérarcú sátánmajom – Fotó: Zoo Vienna Schönbrunn – Daniel Zupanc

Kedvenc csemegéjük a mogyoró. Mostanra annyira hozzászoktak az új környezethez, hogy ezt a finomságot már a gondozók tenyeréből is elfogadják.

Forrás: Travelofacebook.com/zoovienna