Kullancsinvázióra figyelmeztetnek a szakemberek

0
425 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, milyen fontos odafigyelnünk kutyáink és saját egészségünk megőrzésére! A kullancsok ugyanis minket és kedvenceinket is veszélyeztetnek! Fontos a megelőzés: használjunk kullancsriasztó szereket, cseppeket, vagy nyakörvet. Minden séta, túra és kertben tartózkodás után vizsgáljuk át magunkat és kutyánkat is! Minél előbb észrevesszük a kullancsot, annál jobb. A megelőzéssel és a kellő odafigyeléssel megelőzhetők az olyan alattomos betegségek, mint például a Lyme borreliosis, vagy a Powassan vírust, melyet a hazánkban újonnan megjelenő tigriskullancs terjeszt.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az elszaporodó kullancsok miatt ma már a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást (kullancs-encephalitist) és a Lyme-kórt nemcsak az erdőben, hanem szabadtéri sportoláskor a városi parkokban, az óvodai játszótereken is elkaphatják, akik nem védettek – olvasható a sajtóbeszélgetést szervező ügynökség szerdai, az MTI-nek elküldött közleményből.

A betegek mintegy 30 százalékában súlyos lefolyást okozó kullancs-encephalitis betegség védőoltással megelőzhető, a Lyme-kórt viszont csak a csípés elkerülésével lehet kivédeni. A kullancs-encephalitis elleni oltásokat (ez első két adagot mindenképpen) még a fertőzésveszély-mentes időszakban kell beadatni, azaz az oltási sort célszerű a napokban elkezdeni – hívják a figyelmet a szakemberek.

closeup of red ticks on white dog fur ; selective focus at adult tick

A közlemény felidézi az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adatait, miszerint 2013 óta tavaly volt a legmagasabb a jelentett Lyme-kóros esetek száma Magyarországon: 2015-ben 1445 Lyme-kóros esetet regisztráltak. A kullancs okozta vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást is tartalmazó encephalitis esetszám pedig 106 volt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2011-ben kiadott átfogó jelentése szerint a kullancs-encephalitis megbetegedések száma egyrészt a klímaváltozás, másrészt a kültéri szabadidős tevékenységek népszerűsége okán egész Európában növekszik. A WHO szerint a betegség évről évre fokozódó problémát jelenthet a kontinensen, hiszen már olyan helyekről – Németország egyes régióiból, Svájcból, Litvániából, a skandináv országokból és Oroszországból – is érkeznek bejelentések, ahol korábban a betegség nem volt jelen. Németországban és Svájcban 1993-2006 között 200 százalékkal nőtt a megbetegedések száma, de Lengyelországban is mintegy 60 százalékos emelkedést tapasztaltak a szakemberek.

 

Ha hasznosnak találtad a cikket, olvasd el ezeket is:

4 veszély, ami a parkban fenyegeti a kutyusodat
Egyre több a fertőzött kullancs
Így védekezhetsz a kutyádra támadó, fertőzött szúnyogok ellen

Forrás: MTI, kutyabarathelyek.hu
Leadfotó: blog.theanimalrescuesite.com
Fotó: bluepearlvet.com