Koronavírus: Látványosan tisztulnak Velence csatornái

0
5 176 megtekintés
Kép: © Venezia Pulita / Clean Venice/Twitter
Swing Szerelem Szulák
Mondhatnánk áldásos mellékhatásnak is a karantén kapcsán, de jó lenne, ha nem ez kellene hozzá. Ahogyan Olaszország egésze, a csatornáiról híres Velence is karanténban van. Miután a városban majdnem teljesen leálltak a túlnyomórészt dízelmotorokkal működő motorcsónakok, és vízibuszok, a csatornák látványosan kitisztultak. A vízben apró halak jelentek meg, és újra felbukkantak a vízimadarak is – írja a CNN nyomán a 24.hu.

Mindehhez hozzá jön a turisták hiánya, a múzeumok bezárása és az építészeti biennálé elhalasztása is és máris egyre tisztábbnak tűnnek a kanálisok. A Venezia Pulita (Tiszta Velence) nevű Facebook-csoportban a helyiek sorra osztják az ablakukból készített fotókat a tisztuló vizekről, a halakról, és a visszatérő madarakról. A bejegyzésekben olvasható az is, szeretnék, ha a városuk mindig így nézne ki.

Fotó: Marco Contessa – VENEZIA PULITA – Facebook

A város polgármesteri hivatala szerint azonban mindez csak a látszat, a csatornák vízminősége valójában semmit sem javult. A CNN kérdéseire a hivatal azt válaszolta, hogy amikor a városban a forgalom a szokásos mederben halad, a hajók és a motorcsónakok felkeverik a csatornák vizét. Mivel ez most nem történik meg, a szennyeződés lesüllyed a víz aljára. A hivatal azt azonban elismeri, hogy a kipufogógázok kibocsátásának csökkenése miatt, Velence levegője sokkal jobb, mint általában.

Posted by Marco Capovilla on Tuesday, March 10, 2020

Ettől függetlenül a képeken lelátni a víz aljára, olyan tiszta, halak ezrei úszkálnak benne, a hattyúk is lelkesen úszkálnak kecses alakjukkal, de fotóztak kormoránt és kócsagot is. Ahol általában zavaros a víz ott most szép tiszta, lehet egy olyan Velencében gyönyörködni, amit még nem láttunk.