Korai beszéd jeleit mutatja a világ leghíresebb gorillája

0
296 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A főemlőskutatók eddig úgy hitték, hogy a gorillák vokális képességei korlátozottak, nem tudnak új hangokat megtanulni, erre csak az emberek képesek. Az University of Wisconsin kutatója, Marcus Perlman kezdte el figyelni Koko gesztusait. A madisoni Gorilla Alapítványnál dolgozó férfi videókat összehasonlítva kezdte el felismerni az eddig soha nem hallott vokális megnyilvánulásokat. Ezek mind tanult viselkedési minták, a természetben élő gorilláknál egyáltalán nem figyelhető meg hasonló.

Már az is hatalmas szenzáció volt, hogy Koko elsajátította a jelnyelvet, Marcus Perlman szerint ez a gorilla tehetségesebb fajtársainál, ugyanis a környezeti feltételek miatt könnyebben tanul. Most úgy tűnik, ha a többi gorilla is megkapná ezeket a körülményeket, képesek lehetnek a vokális rendszerük flexibilis irányításának kialakítására. Persze ez nem annyira kifinomult, mint az embereknél, de mindenképpen egy irányítás.

A felismerést most rengeteg vizsgálat és kutatómunka fogja követni, ez pedig egy újabb lépés afelé, hogy a főemlősök is személyként legyenek elfogadva. Ennek feltétele a racionális kommunikációra való képesség, amiben Koko már eddig is jeleskedett. Több mint ezer elemből álló jelnyelvvel képes kommunikálni, és bár nyelvtani szerkezetek alkotására még nem képes, de új kifejezéseket különálló szavakból már nem egyszer alkotott, például amikor a karkötő és az ujj szavakkal próbálta meg körülírni a gyűrű fogalmát.

Forrás: 444.hu
Fotó:  Hjalmar Gislason/Flickr