Kiszámították, hány fokos vízben szeret élni a tigriscápa

0
1 506 megtekintés
Tigriscápa - Kép: Discovery
Swing Szerelem Szulák
Hogy miért is fontos ez? Azon túl, hogy érdekes, azért, mert ahogy az óceánok vize melegszik, a tigriscápák tovább költözhetnek, ezzel több konfliktusba keveredhetnek az emberekkel, például lehetséges, hogy Sydney partjai közelében fogják jól érezni magukat télen is. Ebből pedig tudható, hogy semmi jó nem sülhet ki, főként a cápákra nézvést. 

A tigriscápa a második legveszélyesebb az emberre legtöbbször támadó fehér cápa után. A Global Change Biology című szaklapban közölt tanulmány eredményei alapján a jövőben kidolgozhatnak új módszereket, melyekkel megelőzhetik a cápatámadásokat.

A cápák többsége hideg vérű, testhőmérsékletük megfelel az őket körülvevő víz hőmérsékletének. A tigriscápákból a legtöbb 22 Celsius-fokos vízben található, ebben a legaktívabbak a tanulmány szerint. Egy-két fokos vízhőmérséklet-változás már a populáció költözését okozhatja.

Tigriscápa – Kép: wikimedia.org

“Sydney vizein a téli hónapok alatt alig látni cápát, ám ez megváltozhat” – mondta Nicholas Payne, a belfasti Queen’s Egyetem és a Roehamponi Egyetem tudósa, a kutatás vezetője.

A cápák mozgásának, szokásainak jobb megismerése a cápatámadások elhárításának jobb stratégiáihoz vezethet.

A világ egyes vidékein a kormányok különböző intézkedésekkel igyekeznek megvédeni a parti vizek szörföseit és fürdőzőit, van, ahol ritkítják a cápák számát, ami az állatvédők tiltakozását váltotta ki.

Merülés tigriscápával – Kép: YouTube

A kutatók most évtizedek tigriscápafogásait tanulmányozták Ausztrália keleti partjainál, hogy képet kapjanak arról, merre van belőlük a legtöbb. Ezután érzékelőt erősítettek a Hawaii vizeiben élő tigriscápák néhány egyedének hátuszonyához. A műszer mérte a víz hőmérsékletét és az egyedek mozgását, úszási sebességét. “Így mérhettük, milyen vízhőmérséklet mellett a legaktívabbak a cápák” – mondta Payne.

Az ugyan nem valószínű, hogy tigriscápák tömegei változtatnak élőhelyet a globális felmelegedéssel, az állatok eloszlása mégis változhat – írták a tanulmányban.

Egy kis tigriscápa dédelgetés, csak hogy más szemmel is nézzük ezt a csodás ragadozót:

A klímaváltozás miatti aggodalmak olyan kutatásokhoz vezettek, amelyek az állatok alkalmazkodását vizsgálják. Úgy tűnik, a tenger élővilága gyorsabban adaptálódik a globális felmelegedéshez, mint a szárazföldeké.

Forrás: MTI