Kísérleti MÁV-kezdeményezés: Kedvenceink is velünk utazhatnak egyes IC-ken

0
394 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Ennek értelmében 2015. december 13-tól, első lépésben a Budapest – Győr – Hegyeshalom (1-es számú) és a Budapest – Pécs (40-es számú) vasútvonalon közlekedő pót- és helyjegyköteles InterCity, railjet, EuroCity, EuroNight vonatokon a vonatok teljes közlekedési viszonylatán belföldi forgalomban, 2. kocsiosztályon élő állat szállítható az alábbi feltételekkel (a SZÜSZ II. 9.3.14. c) pontjától eltérően):

a) Az érintett pót- és helyjegyköteles vonaton az élő állat akkor szállítható, ha kézipoggyász mérethatárt meg nem haladó méretű szállítóeszközben helyezik el, mely alkalmas arra, hogy az utasok testi épségét, biztonságát, a vonatok, vagyontárgyak tisztaságát és sértetlenségét megóvja. A szállítóeszközt az utasnak végig szoros őrizetében, magánál kell tartania. Az állatot a szállítóeszközből az utazás során nem engedheti ki.

b) A kutya szállításáért élőállat viteldíjat kell fizetni. Egyéb kistestű állat viteldíj megfizetése nélkül szállítható. Egy utas egy (élő állatot tartalmazó) tárolóeszközt vihet magával.

c) Az állat szállítása során a hatósági előírásokat be kell tartani. Kérésre a kutya oltási bizonyítványát (a Díjszabás 8.2.3. pontja szerint) be kell tudni mutatni. Nem szállítható beteg állat. Csak érvényes engedély birtokában szállítható olyan állat, melynek birtoklása vagy szállítása hatósági engedélyhez kötött.

d) Az élőállat viteldíjat pót- és helyjegyköteles vonatra jelenleg csak a vasútállomások pénztáraiban lehet megvásárolni.

A kezdeményezés egyelőre kísérleti jellegű, további intézkedésig érvényes. A Kutyával Vonaton Kezdeményezés csapata arra kér minden kutyával és más kisállattal vonaton utazót, hogy tartsák be a szabályokat, hiszen ez fontos lépés lenne ahhoz, hogy elérjék a végső célkitűzést. Ennek lényege, hogy (a több külföldi országban tapasztalt) állatbarát utazási szabályzat legyen a magyar vasúti társaságnál is.

04

Aki szeretné jobban megismerni a kezdeményezést, látogasson el a kutyavalvonaton.hu oldalra, vagy ossza meg tapasztalatait a Kutyával Vonaton Facebook-oldalán. A kérelemmel kapcsolatos petíciót ezen a linken írhatod alá!

 

Forrás: kutyavalvonaton.bol-dog.hu
Leadfotó: thedailybeast.com