Kilenc tonna elefántcsontot semmisítenek meg Szingapúrban

0
289 megtekintés
Kilenc tonna, 13 millió dollár értékű elefántagyart semmisít meg Szingapúr, az illegális vadállat-kereskedelem elleni harc jegyében - Fotó: Reuters
Swing Szerelem Szulák
Kilenc tonna elefántcsont megsemmisítését kezdték meg kedden Szingapúrban az illegális vadállat-kereskedelem elleni harc jegyében.

A délkelet-ázsiai városállam, amely az Afrika és Ázsia közötti tiltott vadállat-kereskedelem fontos tengeri útvonalának egyik központja, 13 millió dollár értékű elefántagyart semmisít meg, köztük azt a 8,8 tonnányit, amelyet tavaly foglaltak le, és amely mintegy 300 afrikai elefánttól származik.

Az agyarak összezúzásának folyamata napokig eltart, utána pedig elégetik az összetört darabokat.

„Az elefántcsont megsemmisítése megakadályozza azt, hogy piacra kerüljenek, és szétzilálja az illegális elefántcsont-kereskedelem globális ellátási hálózatát”

– hangsúlyozta a helyi nemzeti parkok igazgatósága, emlékeztetve arra, hogy a megsemmisítés egybeesik az elefántok augusztus 12-i világnapjával.

Fotó: cambodiasnapshots.com

Környezetvédők szerint naponta mintegy száz afrikai elefántot ölnek meg agyaráért, testrészeiért és húsáért orvvadászok, ezért mára már csak mintegy négyszázezer egyed maradt vadon.

Az elefántcsont kereslete különösen Kínában és Vietnamban nagy, ahol ékszereket, díszeket készítenek belőle.

Szingapúr tavaly jelentette be, hogy 2021 szeptemberében betiltja területén az elefántcsont-kereskedelmet.

MTI