Kihalás szélén a mogyorós pele Nagy-Britanniában

0
2,626 megtekintés
Kép: Orbán Zoltán
A mogyorós pele az erdők kedves és népszerű állata, bár viszonylag ritkán kerül szem elé. Ennek oka, hogy éjszakai életmódú és a nap nagy részét átalussza. Itthon a Vadonleső Program 2017-ben a mogyorós pelét jelölte az év emlősének.

Most Nagy-Britanniában jelent meg egy vészjósló tanulmány, miszerint a pelék több mint 70 százaléka eltűnt az erdőkből az utóbbi két évtizedben. A brit erdőkben pelemonitorok számlálják ezeket a rágcsálókat több mint 20 éve 400 erdős területen 26 000 fészekdobozban. Az Exeteri Egyetem természetvédelmi kutatói most összesítették az adatokat és riasztó, 72 százalékos csökkenésről számoltak be 1993 és 2014 között.

Kép: Thames Water & People’s Trust for Endangered Species

A hanyatlás pontos oka nem teljesen ismert, bár valószínűleg szerepet játszik benne az erdőgazdálkodás, a klímaváltozás és az élőhelyek csökkenése. A kutatócsoport intézkedéseket sürget, hogy megállítsák a pelék pusztulását.

Kép: Thames Water & People’s Trust for Endangered Species

„A pelék száma a szigorú védelem és a széleskörű megőrzési erőfeszítések ellenére hanyatlik” – mondta Cecily Goodwin, a Mammal Review folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője. „A hanyatlás olyan mértékű, hogy megelőző intézkedésként veszélyeztetett fajnak kéne nyilvánítani Nagy-Britanniában.”

Forrás: Origo