Kiderült milyen nemű a tavaszra várt kiselefánt a Fővárosi Állatkertben-videó

0
236 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A tavasszal várható újabb kiselefánt neme egészen biztosan csak a születése után derül ki, de egy új, még kísérleti fázisban lévő módszerrel már most is lehet valamit mondani arról, hogy kislány vagy kisfiú lesz-e a jövevény.

Arun, a hároméves kiselefánt születésnapi köszöntésekor jelentette be az állatkert, hogy Angele, az anyaelefánt újra vemhes, és a következő budapesti kiselefánt várhatóan jövő tavasszal fog megszületni.

Nálunk embereknél – az ultrahangos képalkotásnak hála – a születendő gyermekek neme már megszületése előtt, általában a 12-16. héten nagy biztonsággal megállapítható. A vemhes elefántoknál azonban nincs lehetőség hasonló vizsgálatokra, elsősorban az állat nagy testméretei miatt. Így az állatkertek gyakorlatában a kiselefántok ivara általában csak világra jövetelük után szokott kiderülni.

Létezik azonban egy olyan módszer is, amelynél a méhlepényen át az anyai véráramba kerülő magzati DNS kimutatásával igyekeznek megmondani a születendő utód nemét. Ezt az eljárást elefántoknál még csak kísérleti jelleggel alkalmazzák, jelenleg egy kutatás folyik a módszer kifejlesztésére és tökéletesítése. A kutatásban az állatkert állatorvosai, illetve az Állatorvostudományi Egyetem szakemberei is részt vesznek, s a kutatás részeként Angele-től is  vérmintát vettek, amelyet aztán az Állatorvostudományi Egyetem Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Tanszékének DNS laborjában vizsgáltak meg.

Legújabb állatkerti kisfilmben nemcsak a folyamatot mutatjuk be, hanem azt is, hogy a vizsgálatok eredményei alapján várhatóan milyen nemű lesz a tavaszra várt kiselefánt.

A videót itt tudjátok megnézni:

https://www.youtube.com/watch?v=tcoL4Ep3rzY

Zoobudapest