Kiderült, miért halt meg Knut, a világhírű jegesmedve

0
215 megtekintés
Knut, jegesmedve
Swing Szerelem Szulák

A bocs 2011 márciusában a látogatók szeme láttára lett rosszul, beleesett a medencébe és megfulladt. Harald Prüss neurológus, újra megvizsgálta a jegesmedve agyából vett mintákat, eredményeiket a Scientific Report tudományos lap friss számában tették közzé.

Az úgynevezett NMDA-receptor elleni immunrendszeri válasz okozta agyvelőgyulladást néhány éve írták le Amerikában, és eddig csak embereknél mutatták ki. Ennél a betegségnél az immunrendszer ellenanyagai a tanulás és az emlékezés agyi kulcsterületeit támadják meg.

“A szervezet védekező rendszere saját maga ellen fordul. Ahelyett, hogy betegségek ellen harcolna, az ellenanyagok a szervezet saját idegsejtjeit károsítják, emiatt epilepsziás rohamok, hallucinációk és a demencia tünetei is felléphetnek” – magyarázta Prüss.

A lipcsei Állattani Kutatóintézet már 2014-ben nyilvánosságra hozta, hogy Knutnak agyvelőgyulladása támadt, az azonban nem volt világos, vírus vagy baktérium okozta-e a betegséget. A boncolási jegyzőkönyvben leírt “agyvelőgyulladás, kórokozóra utaló nyom nélkül” felkeltette Prüss gyanúját.

Knut, jegesmedve

Egy 2010-es tanulmány kimutatta, hogy sok ismeretlen eredetű emberi agyvelőgyulladás visszavezethető az Amerikában felfedezett immunreakcióra.

“Öt év ilyen eseteinek 86 százalékát lehetett megmagyarázni az autoimmun válasszal” – összegezte Prüss.

Világossá vált számára, hogy Knut betegségét is ennek a rendellenességnek a számlájára lehet írni. Az agyminták vizsgálata bizonyosságot hozott.

Forrás: hirado.hu
Fotók: Wikipédia