Kiderült: a fekete párduc igazából pöttyös

0
336 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A kutatók infrakamera felvételein vették észre, hogy valójában a fekete párducnak is vannak foltjai, csak azok a látható fény tartományában ugyanolyan feketének tűnnek. Ez a felfedezés jó hír az állatvédők számára, hiszen a mintázatuk éppen olyan egyedi, mint egy ujjlenyomat. Segítségével felmérhető, az egyes populációk nagysága, vándorlása. Ez eddig lehetetlen volt, ugyanis a fekete párducokat nem tudták megkülönböztetni.

A fekete szőrzet evolúciós okát eddig még nem sikerült kideríteni, egy elmélet szerint ez biztosítja az éjjeli vadászat közben az állatok rejtőzködését, ám ez nem magyarázza meg, hogy a világ dzsungelei közül miért csak ebben az egyben alakult így. A fekete bunda okozója a melanizmus, egy másik teória szerint egy 74 ezer éve bekövetkezett pusztító vulkánkitörés után az egyetlen túlélő párducpopuláció hordozta a gént, és ők népesítették be úja a területet.

A melanizmus egyébként éppen ellentéte az albinizmusnak. Az utóbbinál hiányzik a pigmenteket termelő melanin a szervezetből, a melanizmusnál pedig túltermelődik – írja az index.hu.

Forrás: index.hu
Fotó: Rimba Group / AFP