Ki legyen az év madara 2023-ban? Szavazz te is

0
159 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Különösen a nagy kiterjedésű nádszegélyek töltenek be nélkülözhetetlen szerepet a madarak életében, mivel az itt fészkelők faj- és egyedszámát messze meghaladja azoknak a madaraknak a köre, melyek a vonulási időszakban és a telelőterületeken nádasokban éjszakáznak, pihennek, táplálkoznak. A klímaváltozás, a vizes élőhelyeket és különösen ezek parti zónáit érintő építkezések okozta nádascsökkenés éppen ezért hatalmas eurázsiai madártömegeket veszélyeztethet a Földközi-tenger térségében és Afrikában egyaránt.

Szavazni, július 25.-ig tudtok az MME oldalán!

Barkóscinege

Hazánk nagyobb kiterjedésű nádas-gyékényes vizes élőhelyein: természetes és mesterséges tavakon, mocsarakban, holtágakban általánosan elterjedt, helyenként gyakori. Társas viselkedésű, állandó madarunk. Télen is a nádasokban figyelhető meg, ahol kisebb-nagyobb csapatokban a nád magját fogyasztja. Tavasszal és nyáron rovarokkal, apró csigákkal és pókokkal táplálkozik. Hazai fészkelő állománya 5 400-6 300 párra tehető. Védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Függőcinege

Folyó- és állóvizek, puhafás hullámtéri erdők parti füzeseiben és fáin, mocsarak fűzbokrain, ritkán nádszálakon építi meg jellegzetes, zacskószerű fészkét. Társas viselkedésű madár. A hazai állomány rövid távú vonuló, a telet Európa déli régióiban tölti, de rendszeresen lehet találkozni áttelelő példányokkal. Főként rovarevő, de pókokat is fogyaszt, télen pedig a nád és a gyékény magjaival táplálkozik. Hazai fészkelő állománya 3 000-5 000 párra tehető. Védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Nádirigó

A legnagyobb termetű, országszerte gyakori nádiposzátánk. Álló- és folyóvizek, mocsarak nádasai víz felőli szegélyében fészkel. Vízi rovarokkal, lepkék hernyóival, szitakötőkkel, pókokkal, alkalmilag apró halakkal táplálkozik. Hosszú távú vonulóként a teled Afrika Szaharától délre húzódó térségeiben, akár Dél-Afrikában tölti. Hazai fészkelő állománya 208 000-221 000 párra tehető. Védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Forrás: MME

Képek: MME