Két új taggal bővült a szurikáta csapat Debrecenben

0
207 megtekintés
Szurikáta (Suricata suricatta) a Debreceni Állat- és Növénykertben a sajtóbemutató napján 2020. május 7-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Swing Szerelem Szulák
Két fiatal nőstény szurikáta érkezett a pécsi állatkertből Debrecenbe, így már négy szurikátának ad otthont a nagyerdei állatkert. A szurikáta-kifutó régi lakói befogadták új társaikat, így a látogatók a hétfői újranyitás óta teljes létszámban megtekinthetik a csapatot.

Nagy Gergely Sándor, az intézmény igazgatója, a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy bár a kialakult járványhelyzet az állatkerti állatszállításokat is negatívan érinti – a nemzetközi állatszállítások többségét ilyenkor el kell halasztani – a nagyerdei kultúrpark gyűjteménye új állatok érkezésével is folyamatosan bővül.

A két fiatal nőstény szurikáta (Suricata suricatta) a Debreceni Állat- és Növénykertben a sajtóbemutató napján 2020. május 7-én. A nagyerdei állatkert május 4-től fogad újra látogatókat, azonban a veszélyhelyzet feloldásáig külön szabályok betartására kérik a látogatókat. A sorban állás elkerülése érdekében javasolják az online belépővásárlást, a bejáratoknál és a park teljes területén kérik a 1,5 méteres védőtávolság megtartását, továbbá javasolják védőmaszk használatát is. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az Afrika déli részén őshonos szurikáta, más néven négyujjú manguszta (Suricata suricatta) szavannás vagy sivatagos területeken élő kisragadozó. A táplálékát képező rovarok, kisebb emlősök vagy madárfiókák, esetleg gumós gyökerek után jellemzően nappal kutat, míg az éjszakákat az erős lábaival kiásott üregekben tölti.

Csapatos állat, egy-egy üregrendszert akár 30 egyed is lakhat. Mivel élőhelyükön számos ragadozó emlős és madár leselkedik a szurikátákra, a csapat legalább egy tagja folyamatosan hátsó lábaira felegyenesedve kémleli a környező tájat és az eget, veszély esetén pedig jellegzetes, ugatásszerű hangjelzéssel figyelmezteti társait – ismertette Nagy Gergely Sándor.

⬇️🇺🇸Két új taggal bővült szurikátacsapatunk!Habár a kialakult járványhelyzet az állatkerti állatszállításokat is…

Posted by Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark on Thursday, May 7, 2020

Hozzátette: kíváncsi természetük és jól megfigyelhető csapatdinamikájuk miatt a szurikáták igazi közönségkedvencek, ezért a cívisvárosi intézményben évek óta napi látványetetést is tartanak náluk, e hagyományt pedig természetesen a kibővült csapattal is folytatják majd, ha véget ér a járványügyi veszélyhelyzet.

MTI