Két magyar jeladós parlagi sas pusztult már el ezen a télen

0
355 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Az egyik madár 2013-ban, a kirepülés előtt kapott jeladót. Az állat a GPS koordináták alapján főleg Ausztria, Szlovákia és Nyugat-Magyarország területén mozgott, azonban tavaly december végén észlelték, hogy a jelek hosszabb ideje Bécs mellől érkeznek. Az MME felvette a kapcsolatot az osztrák természetvédőkkel, akik a megadott koordinátán megtalálták a sas friss tetemét. A madár tipikus tünetei és a későbbi laborvizsgálat is a mérgezést erősítette meg, amely miatt az osztrák rendőrség nyomozásba kezdett – fejtette ki a szakember.

A másik madár 2013 novemberében mérgezés miatt került kézre Pest-megyében, később a Fővárosi Állat- és Növénykertben meggyógyították. A teljes felépülését követően a Jászságban engedték szabadon, adatait, mozgását az egyesület munkatársai rendszeresen figyelemmel kísérték. Többnyire a Kárpát-medencében mozgott és hat környező országban is megfordult rövidebb időre, 2015-ben Pest-megyében párba állt és költéssel is próbálkozott. Az MME és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata közös helyszínelés során február 1-jén találta meg a madár friss tetemét egy műút mellett. A terepi nyomok és a későbbi állatorvosi vizsgálat megállapította, hogy a madár egy járművel való ütközés következtében pusztult el.

Mint azt Orbán Zoltán kifejtette, az elmúlt négy évben 35 fiatal parlagi sas kapott GPS jeladót, közülük tavaly decemberben már csak 13 példányról volt rendszeresen információja az egyesületnek. A most elpusztult madarak már átvészelték a kritikus első két évüket és idén nyáron már maguk is szaporodhattak volna.

Forrás: MTI
Fotó: mojalink.com