Két kutyafürdető hely nyílik a Balatonon

0
436 megtekintés
Fonyód, 2016. június 1. Egy kutya jön ki a vízbõl Fonyódon, a Balaton-part elsõ kutyabarát fürdõhelyének átadásának napján, 2016. június 1-jén. MTI Fotó: Varga György
Swing Szerelem Szulák

Balassa Balázs, a tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke, Szigliget polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy a balatoni kutyafürdető helyek kijelölésével piaci igényre reagálnak az önkormányzatok. A kiemelt üdülőövezetben sok a kutyatulajdonos vendég, így arra számítanak, hogy a kutyás strandok létesítése kedvező hatással lesz a turizmusra – tette hozzá.

Mivel az emberi fürdőzésre kijelölt strandokon jogszabály tiltja a kutyák fürdetését, Fonyód és Balatonboglár azt a megoldást választotta, hogy külön partszakaszt jelöl ki kutyafürdető helyként.

Hidvégi József, Fonyód polgármestere arról számolt be, hogy a Somogy megyei szakhatóságokkal folytatott egyeztetések során kiderült: azt nem tiltja jogszabály, hogy természetes vizek fürdőzésre ki nem jelölt részein kutyát fürdessenek. A polgármester jelezte: további két szakasz kijelölését is tervezik, amennyiben kedvező lesz az első fogadtatása. Ősrégi probléma a kutyafürdetés megoldása, ami iránt nemcsak a vendégek, hanem az állandó lakosok és üdülőtulajdonosok részéről is jelentkezett igény, ezért lépett Fonyód elsőként – mondta.

Fonyód, 2016. június 1. Kutyák és gazdáik Fonyódon, a Balaton-part elsõ kutyabarát fürdõhelyének átadásának napján, 2016. június 1-jén. MTI Fotó: Varga György
Fonyód, 2016. június 1.
Kutyák és gazdáik Fonyódon, a Balaton-part elsõ kutyabarát fürdõhelyének átadásának napján, 2016. június 1-jén.
MTI Fotó: Varga György

Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere arról tájékoztatott, hogy az állatok számára kijelölt fürdőhelyhez engedélyt nem kellett kérni, de bejelentették a népegészségügyi és tisztiorvosi szolgálatnál, valamint a vízügynél.

A polgármester rámutatott: a kutyák sok országban fürödhetnek az élővizekben olyan kutyastrandokon, ahol sokféle szolgáltatást nyújtanak a kutyatulajdonosoknak és kedvenceiknek egyaránt.

“Véleményem szerint egy élővízben nincs nagyobb népegészségügyi kockázata az emberektől távolabb fürdőző kutyáknak, mint a sirályoknak, hattyúknak vagy egyéb madaraknak” – mondta.

Forrás: MTI
MTI Fotók: Varga György