Két gyűrűsfarkú makikölyök olvasztja a szíveket Debrecenben – fotók

0
249 megtekintés
Kölyök gyűrűsfarkú maki (Lemur catta), más néven katta az anyja hátán - Kép: MTI/Czeglédi Zsolt
Swing Szerelem Szulák
Két gyűrűsfarkú makikölyökkel bővült a debreceni állatkert csapata, a jövevényeket a járvány miatt látogatók előtt lezárt parkban csütörtökön mutatta meg a sajtónak az intézmény igazgatója.

A Debreceni Állatkert Katta-sétányának játékos és szórakoztató lakói, a gyűrűsfarkú makik évről évre újabb csöppségekkel lepik meg a gondozókat és a nagyközönséget. Ez idén sincs másképp, miután két nőstényük nemrég egy-egy egészséges utódnak adott életet a mintegy négyhónapos vemhességet követően.

Makibaba figyeli mit csinál az anyukája – Kép: zoodebrecen.hu

A kifogástalan étvágyú, életerős kölykök egyelőre anyjuk bundájába csimpaszkodva töltik idejüket, de napról napra kíváncsian ismerkednek társaikkal és a külvilággal, az anyatej mellett pedig most már szívesen belekóstolnak a felnőttek táplálékába is. A közönségkedvenc kattacsapattal a kert újranyitását követően testközelből is találkozhatnak majd a látogatók.

Pöttömke anyukája hátán figyeli a nagyvilágot – Kép: zoodebrecen.hu

Az egykor magyar uralkodóval is rendelkező Madagaszkár szigetének endemikus makifajai közül a gyűrűsfarkú maki (Lemur catta) tölti a legtöbb időt az otthonául szolgáló száraz erdők talajszintjén, ahol lehullott gyümölcsök után kutat. Bár az egyik legjellegzetesebb és állatkertben leggyakrabban tartott főemlősfaj, vadon élő populációinak helyzete rendkívül aggasztó, mivel a

becslések szerint 2000 és 2017 között 95%-kal csökkent egyedszáma az élőhelyzsugorodás, az orvvadászat és a befogások következtében

– így immár jóval több katta él emberi gondozásban, mint természetes élőhelyükön, a faj pedig veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

Kölyök gyűrűsfarkú maki (Lemur catta), más néven katta az anyja hátán, Lengyel Zoltán gondozó vállán a Debreceni Állat- és Növénykertben 2020. április 16-án – Kép: MTI/Czeglédi Zsolt
Kép: zoodebrecen.hu

A jelen körülmények között ezért is különösen fontos, hogy az állatkertek stabil és életképes állományokat tartsanak fenn, így igen örvendetes, hogy az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) résztvevőjeként a Debreceni Állatkert évről évre sikeres szaporulatról számolhat be.

zoodebrecen