Két fiatal elefánt pusztult el egy héten belül egy New York állambeli állatkertben

0
425 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Egy fiatal elefántokat megtámadó herpesz vírus áldozatai lettek.

„Ez a legrosszabb, ami történhetett. Több mint egy hétig ápoltuk intenzíven. A csapat reménykedett, hogy minden egyes nap, melyet Batu túlél, növeli az esélyeit, hogy legyőzze a betegséget” – mondta Ted Fox, a Rosamond Gifford Állatkert igazgatója.

Az ötéves hím Batu, péntek reggel pusztult el, néhány nappal öccse, Ajay után. Ajay kedden, második születésnapja előtt pusztult el. Mindkét állattal az EEHV (elefánt endotheliotropic herpeszvírus) végzett, mely ázsiai elefántoknál jelenik meg.

Batu egy hete állt kezelés alatt, miután a tesztje pozitív lett. Gyógyszereket és vérplazmát kapott, a vírus azonban így is elpusztította.

Az EEHV a fiatal ázsiai elefántok egyik legveszélyesebb betegsége, a 8 év alatti egyedeknél akár 24 óra alatt halált okozhat. Úgy vélik, természetes körülmények között lappangva fordulhat elő az elefántok között, és előjel nélkül aktivizálódhat – közölte az állatkert.

A syracuse-i állatkertben összesen hat felnőtt elefánt él. Batu a nőstény Mali és a Doc nevű bika első borja volt, 2015 májusában született. Ajay 2019. januárjában jött világra.

HVG

Kiemelt kép: