Készen állnak a szabad életre a mentett túzokfiókák

0
106 megtekintés
Túzokgyerekek - Fotó: Czifrák Gábor - kmnp.hu
Swing Szerelem Szulák
Tizenegy, mentett tojásból keltetett túzokfióka nevelkedett fel sikeresen az idén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán. A fiatal madarak készen állnak arra, hogy csatlakozzanak vadon élő fajtársaikhoz – adta hírül a nemzeti park.

Idén sikeres volt a nemzeti park címermadarainak nevelése, az Állomáson kikelt valamennyi fióka életben maradt, egyetlen elhullás sem volt. A fiatal madarak különböző korúak, az idősebb és népesebb csapatot – kilenc fiókát –, már július közepén kivittek a 400 hektáros Túzokvédelmi Mintaterületre. A napokban csatlakozott hozzájuk a sarjúfészekből származó két további fióka is.

A Mintaterületen biztosítottak nappali és az éjszakai őrzést, utóbbit azonban mostanra már megszüntették. A cél ugyanis az, hogy a nevelt túzokok megtanuljanak beilleszkedni a vad túzokcsapatokba. Jó úton haladnak, már az éjszakákat sem töltik az őrzésre szolgáló kis ház mellett, hanem távolabbi helyekre mennek. Fontos, hogy a fiatal madarak sokat repüljenek, s ezzel erősítsék mellizmaikat. Reggelente már több száz méteres köröket írnak le a levegőben, amikor visszatérnek. Mostanra már megtanultak önállóan táplálkozni is.

Túzokgyerekek – Fotó: Czifrák Gábor – kmnp.hu

Most még nagyon kötődnek az emberhez, de ezt a köteléket igyekszenek fokozatosan megszüntetni. Ha az emberi jelenlét megszűnik a Túzokvédelmi Mintaterületen, akkor a vad túzokok bátrabban bejönnek a területre és a fiatal madarak gond nélkül be tudnak illeszkedni közéjük.

A fiókák közül tíz már kapott jelölőgyűrűt is. A bal lábukra a szokásos ornitológiai gyűrű, jobb lábukra pedig színes jelölőkódos gyűrű került. A tizenegyedik madár is hamarosan megkapja a jelöléseket. Két túzokot (egy kakast és egy tojót) műholdas jeladókkal is elláttak. A jelölt madarak később fontos információkat nyújtanak majd a szakemberek számára.

Az 1978-ban megnyitott Túzokvédelmi Állomáson évről-évre sikeresen zajlik a mentett túzoktojások keltetése, a fiókák nevelése és repatriációja. Mindez jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park címermadarainak állománya fennmaradjon és gyarapodjon.