Kenguru kölyök született Miskolcon

0
186 megtekintés
A Bennett- kenguru baba - Fotó: Veress Tamas/miskolczoo
Swing Szerelem Szulák
Feltehetően még októberben született a Miskolci Állatkert és Kultúrpark legfiatalabb kenguruja, de legelső alkalommal április közepén nézett ki anyja erszényéből. Mostanra már elég fejlett ahhoz is, hogy időnként el is hagyja a biztonságot jelentő rejtekét, és próbálkozzon megállni a saját lábán.

A Bennett-kenguru (Macropus rufogriseus) vemhességi ideje a többi erszényeshez hasonlóan rendkívül rövid, mindössze egy hónap, melyet követően egy alig fél gramm tömegű újszülött jön a világra. Az utód ekkor bemászik anyja erszényébe, ahol körülbelül öt hónapos koráig lapul láthatatlanul, mire először dugja elő fejét, és néz szét környezetében. Ezt követően újabb két hónap telik el, mire először kimerészkedik az erszényből, és megáll a saját lábán. Ezek után egyre több időt tölt már az erszényen kívül, tíz hónaposan már csak akkor bújik vissza, ha hirtelen megijed valamitől. De ezután is gyakran megfigyelhető még néhány hétig-hónapig, hogy fejét bedugva anyatejet szopik.

Ez a közepes termetű kengurufaj Ausztrália délkeleti területének és Tasmániának a bozótos vidékein honos. Táplálékát különféle növényi részek, fűfélék, levelek, gyökerek, magvak alkotják. A szabad természetben laza csoportokat alkot, és elsősorban a szürkületi időszakban aktív.

Fotó: Veress Tamas/miskolczoo